fbpx
Zapisz się na bezpłatny webinar "Jak wprowadzić zmiany na lata" 21.10 o 19:00
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
11 lutego 2020

Dietetyczny fit baton TWIX

Czy baton twix może być częścią zdrowej diety? Jedna z moich głównych zasad mówi, że dieta będzie udana tylko wtedy, kiedy nie będziemy czuć, że na niej jesteśmy. A kto czułby że jest na diecie mogąc jeść takie fit batony? 😉 Dietetyczny twix to przepis stworzony dla osób, które lubią wiedzieć co jedzą i traktują swoją dietę jak przygodę, a nie karę. Do przygotowania batona niepotrzebne są też zbyt duże umiejętności kulinarne. Przepis jest naprawdę prosty, ale efekt- powalający!

twix
BATON TWIX - SKŁADNIKI 

  • 25 g masła,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 40 g ksylitolu,
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 100 g daktyli,
  • 60 g masła orzechowego,
  • 30 g miodu,
  • 5 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g gorzkiej czekolady,

BATON TWIX - PRZYGOTOWANIE

Do miski dodajemy odmierzoną ilość drożdży, jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę cukru, a następnie dokładnie mieszamy. Do rozrobionych w ten sposób drożdży dodajemy masło, mąkę i ksylitol i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie zalewamy daktyle wrzątkiem, czekamy 10 min i bardzo dokładnie je odsączamy. Daktyle łączymy z masłem orzechowym i miodem i blendujemy na gładką masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na długi prostokąt i wykładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na upieczony spód wykładamy masę daktylową, równomiernie rozprowadzamy po całym cieście i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzone ciasto kroimy na wąskie batoniki.

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dokładnie polewamy nią każdy batonik. Na koniec wkładamy do lodówki aż do zastygnięcia czekolady. Nasze batony są gotowe- smacznego!

BATON TWIX - WARTOŚCI ODŻYWCZE

 Dietetyczny baton Zwykły baton
Wartość energetyczna389,1 kcal495 kcal
Węglowodany47,3 g65,1 g
Białko9,3 g4,3 g
Tłuszcze17,5 g23,8 g
Błonnik2,8 g-

Obliczone za pomocą programu kcalmar.pro .

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Czymkolwiek co nada słodkość 🙂 Stewia w proszku, erytrytol, miód albo suszone daktyle - trzeba się tylko liczyć z tym, że każdy z tych zamienników będzie niósł za sobą inną wartość kaloryczną i odżywczą 🙂

      1. Wyjdzie na takich i na takich 😉 Tutaj akurat użyłam świezych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross