Moje pierwsze własnoręcznie zrobione mleko roślinne wyszło obłędnie smaczne nie dlatego, że jestem świetną kucharką, ale dlatego, że jest to dziecinnie łatwe 😀 Pluję sobie w brodę, że przez taki długi czas zbierałam się do jego przygotowania używając w międzyczasie drogich, sklepowych zamienników.

Proporcje do przygotowania mleka:
– 1 szklanka migdałów,
– 4 szklanki wody mineralnej,

Jeśli chcemy wykonać mleko z migdałów bez skórki należy najpierw zalać je wrzątkiem na ok. 10 minut. Jeśli migdały są świeże, skórka powinna z nich schodzić bardzo łatwo. Możemy również zrobić mleko z migdałów w łupinkach, gdyż na samym końcu i tak będziemy odsączać z nich sam płyn. Obranie migdałów daje nam natomiast możliwość otrzymania czystej „papki” z przesączonych resztek, z których można zrobić np. serniczki 😉mleko migdałowe

 

Migdały zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wylewamy starą wodę, wsypujemy migdały do blendera, dolewamy 4 szklanki wody mineralnej i blendujemy przez kilka minut. Powstały w ten sposób płyn przecedzamy przez drobne sitko lub ściereczkę (najlepiej cienką, podobną do pieluchy, którą składa się na cztery). Nasze mleko migdałowe jest gotowe! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery