fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
6 września 2017

Fit blok czekoladowy [bez cukru]

Deser kojarzący się ze smakami dzieciństwa. Jego oryginalna wersja jest prawdziwą bombą kaloryczną, choć niektórzy mówią, że jest to słodycz warta grzechu 🙂 W dzisiejszym przepisie starałam się nieco przeciągnąć blok czekoladowy na dietetyczną stronę mocy, choć w jego przygotowaniu nie obeszło się bez użycia tłuszczu. No cóż, są słodycze które po prostu rządzą się swoimi prawami, jednak jak zobaczycie w porównaniu wartości energetycznej, jego końcowa kaloryczność wcale nie wygląda aż tak źle. Zapraszam po przepis!

blok czekoladowy

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 100 g mieszanki orzechów,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 70 g ksylitolu,
  • 60 g oleju kokosowego (stałego),
  • 1 łyżka kakao,

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wielokrotnie płuczemy aż wypływająca woda będzie czysta (zniweluje to gorzki posmak kaszy). Następnie wlewamy trzy razy większą objętość wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kaszę przez 20-25 minut, aż kasza uzyska konsystencję "papki" (w międzyczasie trzeba pilnować kaszę i w razie potrzeby dolać wodę). Do drugiego garnka wlewamy mleczko kokosowe i olej kokosowy oraz wsypujemy ksylitol. Podgrzewamy (nie doprowadzając do wrzenia) i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu. Do płynnych składników dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i kakao. Ugotowaną kaszę blendujemy, a następnie dodajemy do czekoladowych składników. Mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia na 2 godziny. Przygotowujemy formę keksówkę którą wyścielamy folią spożywczą. Wlewamy do środka ostudzoną masę i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Po wyjęciu z chłodzenia blok czekoladowy jest gotowy. Smacznego!

 Fit blok czekoladowyTradycyjny blok czekoladowy
Energia346,8 kcal486 kcal
Białko4,8 g12,4 g
Węglowodany23,3 g43,3 g
Tłuszcze27,7 g29,9 g

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross