Nie będę czarować Was, że te kuleczki mają szalenie mało kilokalorii, bo niestety nie mają 😉 Ciężko oczekiwać od czekoladowych kulek tego, aby smakowały wyśmienicie a jednocześnie nie dostarczały co najmniej 50 kcal w jednej sztuce. Tym razem nie chciałam jednak, aby był to bardzo niskokaloryczny deser. Zależało mi przede wszystkim na smaku tak, aby kulki stanowiły świetną alternatywę dla najbardziej wymagających smakoszy. Dodatkowo, moja propozycja nie zawiera oleju palmowego oraz innych niepotrzebnych składników, przygotowana jest z produktów, które niosą za sobą wartości odżywcze, a mimo to zachowuje naprawdę świetny smak!
Składniki:
- 80 g gorzkiej czekolady (min. 74% kakao)
- 100 g masła orzechowego
- 50 g daktyli
- 10 g miodu
- 40 g granoli lub jagłów ekspandowanych,
- 25 g orzechów laskowych do obtoczenia
Granolę dodałam do przepisu, aby zastąpić chrupki kawałek wafelka, który znajduje się w oryginalnych pralinach. W poprzednich wersjach kulek Ferrero używałam jagłów eksopandowanych, które też zdały egzamin 😉 Dobrze sprawdzą się również lekko podprażone i pokruszone płatki owsiane lub inne mieszanki, które nadadzą chrupkości.
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić w łaźni wodnej. Gdy się roztopi dodać masło orzechowe i miód. Dalej podgrzewać w łaźni wodnej i mieszać do połączenia się składników. Zdjąć z łaźni. Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie wodę odlać, a daktyle zblendować na miazgę. Dodać do masy, wymieszać.
Granolę crunchy rozdrobnić w moździerzu. Gdy masa się ostudzi dodać granolę. Wymieszać i schować do lodówki na 30 minut. W międzyczasie podgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożyć orzechy laskowe. Wsadzić do piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąc z pieca, poczekać aż ostygną i zdjąć z nich skorupki (po pieczeniu będą łatwo odchodzić).
Orzechy rozetrzeć w moździerzu lub pokroić nożem. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki, formować kuleczki i obtaczać w pokruszonych orzechach laskowych. Smacznego! 🙂
Porównanie wartości odżywczych:
Fit Wersja | Ferrero Rocher | |
Wartość energetyczna | 528 kcal | 603 kcal |
Węglowodany | 40 g | 44,4 g |
Białko | 12,6 g | 8,2 g |
Tłuszcze | 34,6 g | 42,7 g |
Błonnik | 5,3 g | - |
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Nie jednokrotnie gdzieś widziałam Twojego bloga w wyszukiwarce, ale nigdy na niego jakoś dłużej nie zerkałam, ale dzisiaj paczę https://www.kronikatygodnia.pl/wiadomosci/17199,hrubieszow-magdalena-hajkiewicz-z-bloga-do-telewizji-sniadaniowej i myślę ,,ooo super, że dziewczyna z moich dalszych okolic tak się wybiła i ciągle się rozwija". Gratulacje i brawa 🙂
Bardzo dziękuję!!
Hej robiłam dziś przepis ferrero roche i po zmieszani masla orzechowego oleju kokosowego z wiurkami i ja dodalam ekspandowany kamut bo to gdzie mieszkam ciezko dostac amarantus ale wracajac do tematu nie chcialo mo soe za bardzo skleic to wszystko w sensie trudno bylo uformowac kulki. oczywiscie po wlozeniu do zamrazalnika bylo lepiej ale i tak jednak mi sie rozpadalu. co moge dodac wiecej aby latwiej troche mi sie skleily? oleju kokosowego?
Hej 🙂 dobrym spoiwem będzie tu miód i trochę więcej masła orzechowego. Osobiście po wyjęciu z zamrażalnika nie miałam tego problemu z ulepieniem, ale połączenie miodu i masła na pewno powinno pomóc.