Kto z nas nie zna Reese's? 🙂 Idealnie krucha czekolada z miękkim orzechowym wnętrzem, która pobudza wszystkie zmysły. Problemem w tych smakołykach jest jednak fakt, że zawierają bardzo dużo cukru oraz są źródłem tłuszczów trans. Na szczęście można łatwo wyeliminować ten problem przygotowując Reese's samodzielnie w domu. Jak się zaraz przekonacie - prostszego przepisu jeszcze nie robiliście!
Składniki (na 8 czekoladek):
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 100 g masła orzechowego,
- 30 g oleju kokosowego,
- 30 g odżywki białkowej (uprzedzając pytania - można ją zamienić na mleko w proszku i ksylitol lub sam ksylitol, jednak wtedy zmieni się zawartość makroskładników oraz konsystencja masy na bardziej płynną)
- szczypta soli,
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją małymi papierowymi foremkami. Wlać do każdej z foremek po łyżce roztopionej czekolady i włożyć do zamrażarki na 5 minut. Masło orzechowe i olej kokosowy przełożyć do plastikowego pojemnika i podgrzać w mikrofalówce przez 1,5 minuty. Dodać odżywkę białkową i szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Wyjąć warstwę czekoladową z zamrażarki, wylać na nią po łyżce warstwy orzechowej i ponownie zamrozić przez 10 minut. Wyjąć i na wierzch wylać drugą część warstwy czekoladowej. Ponownie włożyć do zamrażarki tym razem na ok. 45 minut. Czekoladki należy zjeść bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika. Przechowywać w niskich temperaturach 🙂
Wartość odżywcza w 100 g:
Domowe Reese's to nie jest na pewno deser, który można jeść o dowolnej porze i bez ograniczeń. Połączenie czekolady i masła orzechowego niestety zawsze będzie dostarczało dużo energii. Nie zmienia to jednak faktu, że taka wersja oszczędza nam bardzo dużo niepotrzebnego cukru i dostarcza większej ilości białka.
Domowe Reese’s | Tradycyjne Reese’s | |
Energia | 597,3 kcal | 511 kcal |
Węglowodany | 29,8 g | 55,5 g |
Tłuszcze | 44,2 g | 31 g |
Białko | 19,2 g | 10,8 g |
czy mozna przechowywac czekoladki przez kilka dni w lodowce?
Myślę, że 3-4 dni wytrzymają na pewno 🙂
czym można zastąpić olej kokosowy?
Na przykład olejem rzepakowym 😉
Jaki będzie najlepszy smak odżywki ?
Bardzo polecam wanilię lub białą czekoladę 🙂
jak nie mam mikrofali to jaknto zrobic ?
Na łaźni wodnej, czyli do garnka wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia a następnie postawić na nim miskę tylko taką, która nie pęknie pod wpływem ciepła 🙂