Nie ma takiego deseru, który nie udałby się przyrządzić w stylu bardziej fit. Niestety czasem wymaga to kupienia niekonwencjonalnych składników, ale uwierzcie mi że warto 😉
Składniki na pancake's
- półtora szklanki mąki jaglanej (do kupienia na www.sklepvita.pl),
- 1 jajko,
- 300 ml maślanki,
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku wanilii lub białek czekolady
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka oleju,
Składniki na mus:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 5 łyżek karobu lub kakao,
- 3-4 łyżki sosu do pancakes 0 kcal
Przygotowania zaczynamy od namoczenia kaszy jaglanej w zimnej wodzie i płukania jej, aż pozbędziemy się szarego osadu w wodzie. Oczyszczoną kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w proporcji 1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody (musi być trochę rozgotowana, żeby wyszedł dobrej konsystencji mus). W międzyczasie bierzemy się za przygotowanie pancake'ów. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, odżywkę białkową, wbijamy jedno jajko, wlewamy maślankę, olej i aromat i blendujemy na gładką masę. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej na spray'u do smażenia) w taki sposób, że wylewamy cienką warstwę naleśnika, a kiedy zetną się jego brzegi, dolewamy drugą warstwę i po chwili przewracamy na drugą stronę. Dzięki temu uzyskamy grubsze pancake's. Następnie przygotowujemy mus poprzez zblendowanie rozgotowanej kaszy z kakao i sosem do pancakes (jeśli nie posiadacie sosu, próbujcie dosmaczyć mus bananem i słodzidłem). Na samym końcu przekładamy musem nasze jaglane pancake's i cieszymy się ich smakiem 😉
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery