Lody truskawkowe to absolutny hit każdych wakacji. Można je przyrządzić tradycyjnie na cukrze i śmietanie i liczyć się z tym, że trzeba będzie się nagimnastykować, aby wliczyć je w makro. Ale można też przyrządzić je ze świeżych owoców, na jogurcie wysokobiałkowym i dostarczyć zaledwie 40,5 kcal w jednej porcji. Jeśli interesuje Cię ta druga opcja - koniecznie sprawdź ten przepis!
FIT LODY TRUSKAWKOWE
Do przygotowania lodów wykorzystałam foremki silikonowe w zestawie z patyczkami. Kupiłam je w tym sklepie. Jedynym jego mankamentem jest to, że na przesyłkę czeka się długo. Ale być może uda Wam się znaleźć podobne w sklepie stacjonarnym i mieć je od razu.
Lody truskawkowe - składniki na 8 sztuk:
- Jogurt skyr pitny z lidla 330 ml. Ja użyłam tego o smaku pomarańczowo-waniliowym, ale z powodzeniem można tu użyć dowolnego smaku. Można oczywiście zamienić go na dowolny jogurt naturalny, jednak wówczas zmieni się zawartość białka w końcowym makro.
- Truskawki (świeże lub mrożone) 100 g;
- Banan 1 sztuka;
Przygotowanie:
Banana pokroić w paski o grubości ok. 2 cm, włożyć do woreczka i zamrozić. Minimalnie powinno być to 2 h w zamrażalniku, jednak najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić go na całą noc. Ja regularnie mrożę banany, które są bardzo dojrzałe i właściwie przez cały rok mam podstawowy składnik do robienia domowych lodów 😉
Truskawki również zamrozić lub kupić od razu mrożone. Owoce umieścić w blenderze (ja osobiście używam tego z firmy Russell Hobbs) i dolać jogurt skyr. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i przelać do silikonowych foremek. Do pełnego zamrożenia lodów wystarczą 2 godziny 🙂
Smacznego!
Lody truskawkowe - wartości odżywcze w 1 sztuce:
Energia | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
40,5 kcal | 6 g | 3,3 g | 0,2 g |
Po co przed zrobieniem lodów mrozić owoce, skoro finalnie i tak przygotowany produkt wkłada się do zamrażarki żeby powstały lody
Jest wówczas lepsza konsystencja - lody nie są tak bardzo twarde