Naleśniki na słodko z malinowym serkiem są sposobem na to, aby brak czasu przestał być wymówką. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu na owoce, postanowiłam przywołać kolorowe smaki dzieciństwa. W końcu kto z nas nie lubi powracać do czasów, kiedy mama wołała nas do stołu na pachnące i świeżutkie naleśniki? 😉 Przygotowanie naleśników zajęło mi dosłownie 15 minut, w ciągu których zrobiłam ciasto, usmażyłam naleśniki i przygotowałam malinowy serek.
Składniki (na 3 naleśniki):
- 60 g mąki orkiszowej,
- 120 g mleka roślinnego lub zwykłego,
- 1 jajko,
- 100 g twarogu chudego,
- 100 g malin,
- 60 g jogurtu greckiego,
- 30 g ksylitolu,
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu miksujemy mąkę orkiszową, mleko i jajka. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej trzy naleśniki (z obu stron). Twaróg, jogurt, maliny i ksylitol blendujemy do uzyskania konsystencji twarożku. Smarujemy naleśniki malinowym serkiem, zwijamy w rulonik i posypujemy świeżymi malinami. Smacznego!
Wartość odżywcza (jednego naleśnika): 213 kcal /14 g białka/ 28 g węglowodanów / 5 g tłuszczu
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Moja 5-letnia córka je uwielbia 🙂
zrobilam z przennej bio 2000 i mleka ryzowego z odrobina soli bo nie na slodko. mialam opory bo ryzowe jest niesmaczne dla mnie ale nalesniki niebo!
Bardzo się cieszę, że smakowały! 😉
Jak zrobic serek malinowy?
Twaróg, jogurt, maliny i ksylitol blendujemy do uzyskania konsystencji twarożku