Magdalena Hajkiewicz
22 maja 2017

Naleśniki na słodko z malinowym serkiem [bez cukru]

Naleśniki na słodko z malinowym serkiem są sposobem na to, aby brak czasu przestał być wymówką. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu na owoce, postanowiłam przywołać kolorowe smaki dzieciństwa. W końcu kto z nas nie lubi powracać do czasów, kiedy mama wołała nas do stołu na pachnące i świeżutkie naleśniki? 😉 Przygotowanie naleśników zajęło mi dosłownie 15 minut, w ciągu których zrobiłam ciasto, usmażyłam naleśniki i przygotowałam malinowy serek.

naleśniki na słodkoSkładniki (na 3 naleśniki):
– 60 g mąki orkiszowej,
– 120 g mleka roślinnego lub zwykłego,
– 1 jajko,
– 100 g twarogu chudego,
– 100 g malin,
– 60 g jogurtu greckiego,
– 30 g ksylitolu,

Przygotowanie:
W wysokim naczyniu miksujemy mąkę orkiszową, mleko i jajka. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej trzy naleśniki (z obu stron). Twaróg, jogurt, maliny i ksylitol blendujemy do uzyskania konsystencji twarożku. Smarujemy naleśniki malinowym serkiem, zwijamy w rulonik i posypujemy świeżymi malinami. Smacznego!

Wartość odżywcza (jednego naleśnika): 213 kcal /14 g białka/ 28 g węglowodanów / 5 g tłuszczu

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. zrobilam z przennej bio 2000 i mleka ryzowego z odrobina soli bo nie na slodko. mialam opory bo ryzowe jest niesmaczne dla mnie ale nalesniki niebo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

magnifiercross