Przedstawiam kolejny przepis na pyszne omlety śniadaniowe. W dzisiejszym przepisie podstawę dania stanowi omlet białkowo-tłuszczowy, a jedynym źródłem węglowodanów na talerzu są owoce, stąd w razie potrzeby można dowolnie przekształcić ten przepis w zależności od ilości kalorii oraz makroskładników w swojej diecie 🙂
Składniki na omlet białkowo-tłuszczowy:
- 2 jaja,
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 miarka izolatu białkowego,
- pół łyżeczki sody,
Przygotowanie omleta:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy jogurt, żółtka, sodę, odżywkę białkową oraz mąkę kokosową cały czas ubijając. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i smażymy niewielkiej ilości placki. Z całej masy powinny powstać 4 średniej wielkości omlety, do których możemy dodać ulubione dodatki w postaci owoców, masła orzechowego lub orzechów w zależności od upodobań i makro 🙂 Omlet białkowo-tłuszczowy gotowy - Smacznego!
Wartość odżywcza (samych omletów):
Energia: 284 kcal
B: 41,4 g
T: 11,8 g
W: 3,2 g
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser
Magda pytanie - można go zrobić wieczorem i przechować w lodówce do rana, żeby zjeść na śniadanie? Nie mam możliwości rano go zrobić 🙂
Pewnie, że tak! Najlepiej jeszcze przykryć go folią śniadaniową, bo może przeschnąć przez noc w lodówce 🙂
Witam mam pytanie czy izolator białkowe może być podawany obróbce termicznej?
Izolat białka można poddawać obróbce 🙂
A czym można zastąpić mąkę kokosowa? Wiem, że zdrowa ah i och ale nie mam 🙁 mam kukurydziana, ryżowa, pszenna. Nada się któraś? 🙂
Nada się każda ale wtedy już nie będą białkowo tłuszczowe 🙂