Czy znajdę wśród nas kogoś, kto nie lubi pancakes’ów? Obawiam się, że może być to zwykłe pytanie retoryczne 😉 Z tej okazji chciałabym Wam przedstawić przepis na legalne, białkowe pancakes, które wcale nie muszą oznaczać odstępstwa od diety!

czekoladowe naleśnikiSkładniki:
– 120 g mąki żytniej pełnoziarnistej/ orkiszowej,
– 120 g mleka roślinnego lub zwykłego 2%,
– 15 g karobu (można wymienić na kakao, ale karob jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku),
– 15 g ksylitolu,
– dwie miarki odżywki białkowej,
– 10 g oleju kokosowego,
– jedno jajko,
– woda gazowana,
– syrop czekoladowy 0 kcal do polania,
– morwa suszona,

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, karob, ksylitol, odżywkę białkową, olej kokosowy i jajko blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać ok 50-100 ml wody, aby masa nabrała nieco bardziej płynnej konsystencji. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy placki niewielkiej średnicy z obu stron. Gotowe pancakes polewamy syropem czekoladowym zero kalorii i posypujemy suszonymi owocami morwy.

Przybliżona wartość energetyczna na jednego pancake: 180 kcal

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser