Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Prosty przepis, a wychodzi z niego prawdziwe czekoladowe dzieło. Ciasto jest miękkie, wilgotne i rozpływa się w ustach 🙂 Wszystko to dzięki batatom, które stanowią fundament wypieku i nadają mu delikatności. Piernik jest idealny dla osób, które nie mogą spożywać glutenu bądź nabiału, a dodatkowo stanowi świetną alternatywę słodyczy dla osób, które muszą ograniczyć spożycie cukru.  Najlepiej smakuje prosto z lodówki! 🙂

piernik z batatów

Składniki:

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości (ok. 15- 20 min). Ugotowane bataty umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich mleko, jaja, masło orzechowe i olej i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol, kakao, przyprawę do piernika i sodę i blendujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Jeśli chcemy, możemy dodać do środka również żurawinę i orzechy włoskie. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. Zaraz po wyciągnięciu ciasto będzie bardzo wilgotne i miękkie, dlatego przed pokrojeniem najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce. Na koniec na łaźni wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

magnifiercross