Magdalena Hajkiewicz
26 grudnia 2016

Piernik z batatów (bez glutenu, nabiału i cukru)

Prosty przepis, a wychodzi z niego prawdziwe czekoladowe dzieło. Ciasto jest miękkie, wilgotne i rozpływa się w ustach 🙂 Wszystko to dzięki batatom, które stanowią fundament wypieku i nadają mu delikatności. Piernik jest idealny dla osób, które nie mogą spożywać glutenu bądź nabiału, a dodatkowo stanowi świetną alternatywę słodyczy dla osób, które muszą ograniczyć spożycie cukru.  Najlepiej smakuje prosto z lodówki! 🙂

piernik z batatówSkładniki:
- 2 duże bataty,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (w wersji bez nabiału) lub zwykłego,
- 3 jaja,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 70 g ksylitolu,
- 3 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- pół łyżeczki sody,
- opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiórki kokosowe do posypania,

Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości (ok. 15- 20 min). Ugotowane bataty umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich mleko, jaja, masło orzechowe i olej i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol, kakao, przyprawę do piernika i sodę i blendujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Jeśli chcemy, możemy dodać do środka również żurawinę i orzechy włoskie. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. Zaraz po wyciągnięciu ciasto będzie bardzo wilgotne i miękkie, dlatego przed pokrojeniem najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce. Na koniec na łaźni wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Dzień dobry . Czy można zamiast sody użyć bezglutenowego proszku do pieczenia ? Jeśli tak to w jekiej ilości ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

magnifiercross