Puszyste babeczki czekoladowe w wersji fit to połączenie prostoty przygotowania i pełni smaku. Nie znajdę chyba nikogo, kto w dzieciństwie nie poznał tajemnicy przygotowywania muffinek 🙂 Dlaczego by zatem nie powtórzyć ich z okazji świąt i nie wprowadzić na stół trochę czekoladowej nuty? Jestem pewna, że poniższy przepis na babeczki w nieco „odcukrzonej” wersji przypadnie Wam do gustu!
Składniki:
- mąka orkiszowa 250 g,
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
- ksylitol 175 g,
- kakao 2 łyżki,
- mleko 250 ml,
- olej rzepakowy 90 ml,
- aromat waniliowy 1 łyżeczka,
- 1 jajko,
Opcjonalnie:
- bakalie,
- masło orzechowe
Przygotowanie fit babeczek:
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz mleko, olej roślinny, aromat waniliowy, jajko i dokładnie zmiksuj. Wlej zawartość miski do suchych składników do całkowitego połączenia składników. Włóż papiloty do formy do babeczek. Wlej do każdej ciasto mniej więcej do połowy foremki. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz 20-22 minuty. Babeczki polej masłem orzechowym i ozdób bakaliami. Fit babeczki gotowe - Smacznego! 🙂
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Babeczki rewelacja!! Polecam