Magdalena Hajkiewicz
6 grudnia 2016

Puszysty FIT omlet na słodko

Jeśli do tej pory Wasze omlety przypominały płaskie naleśniki, były raczej suche niż wilgotne i ciężko było je przełknąć bez dodatku świeżych owoców lub dżemu, to jesteście na odpowiedniej stronie, aby to zmienić 😀 Poniższy FIT omlet rośnie pulchny, mięciutki i wilgotny w środku pomimo tego, że zawiera w sobie odżywkę białkową! fit omlet przepis

Składniki (na 2 porcje):

- 30 g namoczonych wcześniej płatków owsianych,
- 20 g mąki orkiszowej,
- 1 starte jabłko,
- 2 jaja,
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym,
- pół łyżeczki sody,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

 

Przygotowanie FIT omletów:

Jak to zwykle w przypadku omletów bywa, wszystkie powyższe składniki należy ze sobą zblendować, wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem i z obu stron. Ważne jest tylko to, aby dobrze odsączyć płatki owsiane przed zmienieniem ich w gładką masę. Jeśli powstałe ciasto jest zbyt rzadkie i nie przypomina ciasta naleśnikowego (a powinno :)) można dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Fit omlety gotowe - Smacznego!

 

Wartość odżywcza (na 2 porcje):

Energia: 577,5 kcal
Tłuszcz: 16,7 g
Węglowodany: 62,5 g
Białko: 44,2 g

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

magnifiercross