Wyjątkowe oferty na Black Friday! Zniżki nawet do -60%!
Sprawdzam kursy
Magdalena Hajkiewicz
16 czerwca 2017

Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami [bez cukru]

Skończyłam studia, wróciłam do kuchni i tak oto powstał on- sernik na zimno z truskawkami! Robiłam do niego trzy podejścia i dopiero za ostatnim razem osiągnęłam wymarzoną przeze mnie konsystencję. Ale uważajcie, ten niewinny sernik ma w sobie dużo mocy 😉 Wczoraj, po zjedzeniu go w towarzystwie owoców dostałam przypływu sił na swój biegowy trening życia: 18 km w średnim tempie 5:20… a to już w moim przypadku nie przelewki 😉 Zapiszcie więc przepis koniecznie, nie zgubcie i pamiętajcie, aby korzystać z sernika mocy rozważnie!

sernik na zimno

Potrzebujemy:

  • tortownicy o średnicy 16 cm,
  • 750 g twarogu półtłustego,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 opakowanie truskawkowej galaretki bez cukru (14 g),
  • 150 g truskawek,
  • 4 łyżki żelatyny,

Przygotowanie:

Twaróg, jogurt grecki, odżywkę białkową i 50 g ksylitolu umieszczamy w dużej misce. Blendujemy wszystko na gładką masę serową. W szklance rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny w 150 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy do masy serowej i ponownie blendujemy. Przelewamy masę do małej tortownicy o średnicy 16 cm i wstawiamy do lodówki. W międzyczasie gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej całą galaretkę (wg. ja dodałam mniej wody niż było zalecane na opakowaniu, aby galaretka szybciej stężała), dodajemy 20 g ksylitolu i dokładnie mieszamy. Po godzinie wyjmujemy sernik z lodówki i jeśli dobrze stężał, układamy na nim truskawki i zalewamy galaretką truskawkową. Odstawiamy do lodówki jeszcze na ok. 2-3 godziny (do całkowitego zastygnięcia galaretki) i gotowe. Smacznego!

Wartości odżywcze (1 z 8 porcji):
Energia248,5 kcal
Białko29,6 g
Tłuszcze8,8 g
Węglowodany12,5 g
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross