Skończyłam studia, wróciłam do kuchni i tak oto powstał on- sernik na zimno z truskawkami! Robiłam do niego trzy podejścia i dopiero za ostatnim razem osiągnęłam wymarzoną przeze mnie konsystencję. Ale uważajcie, ten niewinny sernik ma w sobie dużo mocy 😉 Wczoraj, po zjedzeniu go w towarzystwie owoców dostałam przypływu sił na swój biegowy trening życia: 18 km w średnim tempie 5:20… a to już w moim przypadku nie przelewki 😉 Zapiszcie więc przepis koniecznie, nie zgubcie i pamiętajcie, aby korzystać z sernika mocy rozważnie!
Potrzebujemy:
- tortownicy o średnicy 16 cm,
- 750 g twarogu półtłustego,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym,
- 70 g ksylitolu,
- 1 opakowanie truskawkowej galaretki bez cukru (14 g),
- 150 g truskawek,
- 4 łyżki żelatyny,
Przygotowanie:
Twaróg, jogurt grecki, odżywkę białkową i 50 g ksylitolu umieszczamy w dużej misce. Blendujemy wszystko na gładką masę serową. W szklance rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny w 150 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy do masy serowej i ponownie blendujemy. Przelewamy masę do małej tortownicy o średnicy 16 cm i wstawiamy do lodówki. W międzyczasie gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej całą galaretkę (wg. ja dodałam mniej wody niż było zalecane na opakowaniu, aby galaretka szybciej stężała), dodajemy 20 g ksylitolu i dokładnie mieszamy. Po godzinie wyjmujemy sernik z lodówki i jeśli dobrze stężał, układamy na nim truskawki i zalewamy galaretką truskawkową. Odstawiamy do lodówki jeszcze na ok. 2-3 godziny (do całkowitego zastygnięcia galaretki) i gotowe. Smacznego!
Wartości odżywcze (1 z 8 porcji): | |
---|---|
Energia | 248,5 kcal |
Białko | 29,6 g |
Tłuszcze | 8,8 g |
Węglowodany | 12,5 g |
Można pominąć odzywkę białkowa ?
Tak 😉
Można zmienić na agar? Jakie proporcje wówczas?
Spróbowałabym w proporcji 1:1. Powinno związać bez problemu 😉