Najlepszym sposobem na wyeliminowanie chemii z pożywienia, jest przyrządzanie smakołyków w domowym zaciszu. Dziś chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na kokosanki w 30 minut 😉 Przy okazji zobaczycie ile zbędnych emulgatorów, aromatów i spulchniaczy można tym sposobem oszczędzić.
Składniki (na 12 ciasteczek):
- 50 g oleju kokosowego (2 czubate łyżki)* (jako zamiennik masła)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki jaglanej* (jako substytut mąki pszennej)
- 1/4 szklanki słodziła (cukier, ksylitol, maltitol),
- 4 łyżki wiórek kokosowych,*
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
* można je dostać w sklepie Vita Natura
Dla porównania skład standardowych, podobnych ciasteczek ze sklepu:
Przygotowanie:
Olej kokosowy ubijamy ze słodzidłem i jajkiem. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dwie łyżki wiórek kokosowych i zagniatamy ciasto ręką. Wstawiamy na 5 minut do lodówki, po czym formujemy małe kuleczki, obtaczamy we wiórkach i wykładamy na papierze do pieczenia lekko je spłaszczając. Pieczemy w 160 stopniach przez 15-20 minut.
Takie proste, a takie smaczne 😉
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery