Czy szarlotka musi oznaczać kaloryczny deser? Niekoniecznie! Zawsze wychodzę z założenia, że dieta nie powinna ograniczać naszych ulubionych smaków. Cały sekret tkwi jednak w tym, aby zastosować odpowiedni dobór produktów, dzięki którym zachowamy smak ulubionego deseru, a jednocześnie zadbamy o wygląd swojej sylwetki. Tą zasadę zastosowałam również w przygotowaniu swojego ulubionego deseru z dzieciństwa- szarlotki bez cukru.
Jesień to niezwykły czas, w którym królują polskie jabłka. Jabłka (a właściwie szarlotka bez cukru) to zresztą chyba jeden z niewielu powodów, dla których lubię tą porę roku 🙂 Nie wiem czy Wy też tak macie, ale w moim przypadku nie ma takiej siły, która powstrzymałaby mnie przed zrobieniem pełnej produkcji słoików z domowym dżemem z jabłek! Połączenie słodkiego smaku z wyrazistą kwaśną nutą jest nie do podrobienia przez żadne inne superfoods. I choć na rynku zdrowej żywności w ostatnim czasie królują egzotyczne owoce, nie zapominajmy że zawsze najwięcej wartości odżywczych kryje się w naszych rodzimych produktach sezonowych. Jabłka można wykorzystać w zdrowej kuchni na wiele sposobów. Idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w postaci chrupiących chipsów, orzeźwiającego soku jabłkowego, dodatku do dań wytrawnych czy w końcu- tradycyjnego dżemu. Ja dziś skupię się na tej ostatniej formie i mam nadzieję, że szarlotka bez cukru w moim wydaniu przypadnie do gustu Waszym kubkom smakowym!
Składniki:
- 1 kg jabłek (najlepiej papierówek),
- 50 g masła,
- 15 g drożdży,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 120 g ksylitolu,
- 250 g mąki orkiszowej jasnej,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1 łyżeczka cukru,
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na cztery części i wykrajamy środki oraz ogonki. Do dużego garnka wlewamy dwie szklanki wody, następnie wrzucamy pokrojone jabłka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu pod przykrywką i co kilka minut mieszamy. Po kilkunastu minutach jabłka powinny przybrać konsystencję dżemu. Dodajemy do nich ksylitol, cynamon oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Do miski dodajemy odmierzoną ilość drożdży, jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę cukru, a następnie dokładnie mieszamy. Do rozrobionych w ten sposób drożdży dodajemy masło i mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na tartownicę. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na upieczony spód wykładamy jabłka i wstawiamy do lodówki do ich zastygnięcia. Smacznego!
Szarlotka bez cukru - wartości odżywcze 1 z 8 porcji:
Fit szarlotka (porcja 180 g) | Zwykła szarlotka (porcja 110 g) | |
Energia | 244,5 kcal | 319 kcal |
Węglowodany | 40,4 g | 44,3 g |
Białka | 5,2 g | 3 g |
Tłuszcze | 6,4 g | 14,9 g |
Czy ksylitol można zastąpić miodem?
Można, jednak miód dostarcza już sporą dawkę węglowodanów prostych i zmieni się kaloryczność całego deseru.