Zapraszam na pyszne tartaletki inspirowane batonem Kinder Bueno, które zachwycą Was prostotą przygotowania! Wyglądają bardzo apetycznie i równie dobrze smakują. Połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia i chrupiącej czekolady przypomina wrażenia z jedzenia popularnego batona. Największą różnicą pomiędzy nimi jest oczywiście kaloryczność i zawartość cukru, którego w tartaletkach nie ma wcale. Zapraszam!

SKŁADNIKI:
- 150 g mąki z orzechów arachidowych,
- 50 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- 70 g oleju kokosowego (schłodzonego),
- 1 jajko,
- 150 g ksylitolu,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 200 ml mleka,
- 1 miarka odżywki białkowej,
- aromat waniliowy,
- 1/2 gorzkiej czekolady,
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce umieszczamy mąkę arachidową, orkiszową, olej kokosowy, jedno jajko i 50 g ksylitolu. Wyrabiamy z niego kruche ciasto poprzez dokładne połączenie wszystkich składników w jednolitą, zbitą masę. Formujemy ciasto w dużą kulę i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, aż stanie się ona klarowna i czysta. Gotujemy kaszę w mleku (od zimnego mleka) aż do całkowitego wchłonięcia. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej ksylitol, odżywkę białkową i aromat waniliowy i bardzo dokładnie blendujemy.
Wyciągamy kruche ciasto z lodówki i dzielimy na 9 kawałków. Foremki do tartatelek natłuszczamy olejem kokosowym i przekładamy do nich ciasto. Pieczemy w 140 stopniach przez 10 minut. W międzyczasie rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Gotowe tartaletki nadziewamy kremem jaglanym i polewamy niewielką ilością gorzkiej czekolady. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 PORCJI (95 g)
Tartaletki Kinder Bueno | Tradycyjne tartaletki | |
Energia | 281,6 kcal | 397 kcal |
Białko | 8 g | 7,5 g |
Węglowodany | 27,7 g | 39,4 g |
Tłuszcze | 13 g | 23,6 g |
Błonnik | 7,7 g | 2,9 g |


Smacznego! 🙂