Zapraszam na pyszne tartaletki inspirowane batonem Kinder Bueno, które zachwycą Was prostotą przygotowania! Wyglądają bardzo apetycznie i równie dobrze smakują. Połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia i chrupiącej czekolady przypomina wrażenia z jedzenia popularnego batona. Największą różnicą pomiędzy nimi jest oczywiście kaloryczność i zawartość cukru, którego w tartaletkach nie ma wcale. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 150 g mąki z orzechów arachidowych,
- 50 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- 70 g oleju kokosowego (schłodzonego),
- 1 jajko,
- 150 g ksylitolu,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 200 ml mleka,
- 1 miarka odżywki białkowej,
- aromat waniliowy,
- 1/2 gorzkiej czekolady,
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce umieszczamy mąkę arachidową, orkiszową, olej kokosowy, jedno jajko i 50 g ksylitolu. Wyrabiamy z niego kruche ciasto poprzez dokładne połączenie wszystkich składników w jednolitą, zbitą masę. Formujemy ciasto w dużą kulę i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, aż stanie się ona klarowna i czysta. Gotujemy kaszę w mleku (od zimnego mleka) aż do całkowitego wchłonięcia. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej ksylitol, odżywkę białkową i aromat waniliowy i bardzo dokładnie blendujemy.
Wyciągamy kruche ciasto z lodówki i dzielimy na 9 kawałków. Foremki do tartatelek natłuszczamy olejem kokosowym i przekładamy do nich ciasto. Pieczemy w 140 stopniach przez 10 minut. W międzyczasie rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Gotowe tartaletki nadziewamy kremem jaglanym i polewamy niewielką ilością gorzkiej czekolady. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 PORCJI (95 g)
Tartaletki Kinder Bueno | Tradycyjne tartaletki | |
Energia | 281,6 kcal | 397 kcal |
Białko | 8 g | 7,5 g |
Węglowodany | 27,7 g | 39,4 g |
Tłuszcze | 13 g | 23,6 g |
Błonnik | 7,7 g | 2,9 g |
Smacznego! 🙂
Dzień dobry, czy potrawy z odżywką białkową są odpowiednie dla małych dzieci? W domu mam trzy- i pięciolatka.
Odzywka białkowa to przede wszystkim białko serwatkowe, czyli białko mleka. Generalnie nie rekomenduje się spożywania odżywek białkowym dzieciom, ale nie ze względu na ich szkodliwość, ale po prostu zalecenia, aby u dzieci przeważały nieprzetworzone produkty. Niemniej, odżywka jest bezpieczna dla dzieci i okazjonalnie można ją jak najbardziej stosować w wypiekach czy deserach 🙂
a co jeśli nie mam takich foremek? czym mogę je zastąpić?
Innymi małymi foremkami lub dużą - wtedy powstanie tarta 🙂
https://www.instagram.com/p/Bxxqkooov64/?igshid=qqxeq7pgnlcx
https://www.instagram.com/p/Bx5hnyHo-ju/?igshid=lazh9qvksnqs
Zostały skradzione Twoje przepisy i zdjęcia...
Dziękuję! już zgłosiłam profil, mam nadzieję że niebawem go usuną...
Witam, czym zastąpić odżywkę białkową? Pozdrawiam
Czymś co nada słodkość, ale trzeba liczyć się z tym, że zawartość białka się zmieni 😉
Na jaką mąkę bezglutenową mogę zamienić pełnoziarnistą ??
Można zamienić na mąkę jaglaną lub owsianą 😉