Magdalena Hajkiewicz
16 marca 2018

Tort oreo - dietetyczny deser na każdą okazję

Tort oreo, czyli połączenie niskokalorycznej, kremowej tarty ze słodkimi ciasteczkami Oreo. Ostatnimi czasy bardzo lubię takie połączenia, które mają w sobie pełnowartościowe składniki oraz malutki niedietetyczny dodatek, który uatrakcyjnia całe danie. Dzięki temu zyskujemy równowagę stawiając fundamenty diety na wartościowych produktach i uzupełniając je odrobiną rozpusty 🙂 Zapraszam Was na mój najnowszy przepis, który stanowi świetny dodatek do kawy lub danie popisowe na przyjęcie z przyjaciółmi!

 tort oreo

Składniki:

- 500 g twarogu chudego,
- 200 g jogurtu naturalnego greckiego,
- 180 g ksylitolu,
- 150 g mąki orkiszowej,
- 75 g oleju kokosowego,
- 75 g daktyli,
- 50 g masła orzechowego,
- 2 żółtka jaj,
- 4 łyżki żelatyny,
- 1 łyżka kakao,
- 50 ml wody,
- aromat waniliowy,
- 3 ciasteczka oreo i orzechy włoskie do posypania,

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia. Dodajemy kakao, żółtka jaj i 30 g ksylitolu. Ponownie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z malaksera i ugniatamy chwilę aż do całkowitego połączenia. Owijamy folią i chowamy do lodówki na pół godziny.

Twaróg i jogurt naturalny blendujemy dokładnie tak, aby nie było grudek. Dodajemy 150 g ksylitolu i ekstrakt waniliowy.
Połowę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, chwilę mieszamy. Dodajemy do twarogu i dokładnie miksujemy.

Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy. Do wrzącej wody wsypujemy daktyle i gotujemy, aż będą bardzo miękki i zaczną się rozpadać. Odsączamy daktyle i odstawiamy do ostygnięcia. Do daktyli dodajemy masło orzechowe i łyżkę żelatyny. Blendujemy dokładnie do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do tartownicy i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wykładamy karmel z daktyli i masła orzechowego. Chowamy do lodówki by stężało. Po ok. 1 godzinie na górę wykładamy twaróg i ponownie chowamy do lodówki - tym razem na godzinę lub do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie nasze ciasto jest już zastygnięte i gotowe do jedzenia 🙂 Ciasto dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi oraz ciasteczkami oreo. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 z 10 porcji: 

Wartość energetyczna 291,9 kcal
Białko 16,1 g
Węglowodany 28,2 g
Tłuszcze 12,1 g
Błonnik 2 g

 

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Spróbowałabym z olejem kokosowym. Chyba, że masz uczulenie tylko na orzeszki ziemne to najbezpieczniej próbowałabym po prostu z innym masłem np. z nerkowców.

    1. Ciężko mi niestety strzelać w próżnię, bo nie wiem co i jak dokładnie robiłaś, aby Ci pomóc. Niemniej tego rodzaju spody mają tendencję do bycia twardymi, więc może następnym razem pomoże zmniejszenie ilości składników, aby spód wyszedł cieńszy.

    1. Tak 😉 będzie jeszcze bardziej wypasione w białko, ale jeśli chodzi o słodkość to odzywka da radę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

magnifiercross