Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Co jest najlepsze w odwyku od słodyczy? Że zamiast kilku kawałków ptasiego mleczka można zjeść duży kawał tortu ptasie mleczko o zdecydowanie lepszym makro, genialnym smaku i przede wszystkim bez cukru! Zapraszam Was na najnowszy, przepyszny deser. 

ptasie mleczko

Składniki:

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 min. Miksujemy orzechy, dodajemy do nich namoczone daktyle, wiórki kokosowe i kakao i doprowadzamy do konsystencji kruchego ciasta przed upieczeniem. Spód rozmieszczamy równomiernie na średniej wielkości formie i wkładamy do zamrażalnika. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na niewielkim gazie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotujemy. Ostudzamy lekko mleko, dodajemy do niego jogurt, odżywkę, ksylitol i miksujemy lub energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeżeli mamy pewność, że nasza forma jest całkowicie szczelna- wylewamy płynną masę od razu. Jeżeli jednak mamy co do tego wątpliwości, odstawiamy masę w garnku do lodówki i wylewamy na spód dopiero, kiedy masa osiągnie konsystencję budyniu. Odstawiamy tort do lodówki do całkowitego stężenia pianki (ok. 3-4 h) i przesiewamy przez sitko kakao, którym posypujemy tort. Smacznego!

Wartość energetyczna (1 z 8 porcji)
Energia269,6 kcal
Białko17,4 g
Tłuszcz:13,5 g
Węglowodany19,6 g
magnifiercross