Wyjątkowe oferty na Black Friday! Zniżki nawet do -60%!
Sprawdzam kursy
Magdalena Hajkiewicz
9 lipca 2017

Tort ptasie mleczko

Co jest najlepsze w odwyku od słodyczy? Że zamiast kilku kawałków ptasiego mleczka można zjeść duży kawał tortu ptasie mleczko o zdecydowanie lepszym makro, genialnym smaku i przede wszystkim bez cukru! Zapraszam Was na najnowszy, przepyszny deser. 

ptasie mleczko

Składniki:

  • 100 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe lub inne),
  • 30 g wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g daktyli,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 400 ml mleka (roślinnego lub zwykłego),
  • 30 g żelatyny,
  • 30 ksylitolu (można dać więcej wedle uznania),
  • 70 g odżywki białkowej o smaku waniliowym,
  • kakao (do posypania),

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 min. Miksujemy orzechy, dodajemy do nich namoczone daktyle, wiórki kokosowe i kakao i doprowadzamy do konsystencji kruchego ciasta przed upieczeniem. Spód rozmieszczamy równomiernie na średniej wielkości formie i wkładamy do zamrażalnika. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na niewielkim gazie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotujemy. Ostudzamy lekko mleko, dodajemy do niego jogurt, odżywkę, ksylitol i miksujemy lub energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeżeli mamy pewność, że nasza forma jest całkowicie szczelna- wylewamy płynną masę od razu. Jeżeli jednak mamy co do tego wątpliwości, odstawiamy masę w garnku do lodówki i wylewamy na spód dopiero, kiedy masa osiągnie konsystencję budyniu. Odstawiamy tort do lodówki do całkowitego stężenia pianki (ok. 3-4 h) i przesiewamy przez sitko kakao, którym posypujemy tort. Smacznego!

Wartość energetyczna (1 z 8 porcji)
Energia269,6 kcal
Białko17,4 g
Tłuszcz:13,5 g
Węglowodany19,6 g
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross