fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
15 września 2016

Woda źródlana czy mineralna? Jaką wodę wybrać?

Woda źródlana czy mineralna - też się nad tym zastanawiasz? 😉 Kiedy prosiłam znajomych, idących do sklepu, aby kupili mi wodę o konkretnej nazwie i żadną inną, patrzyli na mnie ze zdziwieniem. Przecież woda to tylko woda, czym może się różnić? Okazuje się, że ma nie tylko odmienny smak, ale nawet właściwości. Różne typy wód charakteryzują się zróżnicowanym stopniem nawadniania organizmu. Niektóre wody mogą również dostarczać wartościowych składników, a inne być dla nas nieodpowiednie. A więc woda źródlana czy mineralna? Którą wybrać?

woda źródlana czy mineralna

WODA ŹRÓDLANA CZY MINERALNA?

WODY ŹRÓDLANE, STOŁOWE I MINERALNE

Udając się do sklepu stajemy przed wyborem jednego z trzech dostępnych rodzajów wód. Być może nie jest to emocjonujący wybór, jednak jak się później okaże, ma on duże znaczenie w kontekście naszego zdrowia. Wody różnicujemy na podstawie ilości składników mineralnych zawartych w jednostce objętości - w tym przypadku w litrze. Wyróżniamy wody źródlane, stołowe, lecznicze oraz mineralne o różnych stopniach zmineralizowania.

  • Wody źródlane są pozyskiwane z krystalicznie czystych źródeł znajdujących się w głębi ziemi. Wody źródlane charakteryzują się małą ilością składników mineralnych, która wynosi od 150 do 500 mg/l.
  • Wody stołowe to wody źródlane wzbogacone o jeden lub kilka składników mineralnych najczęściej poprzez dodatek wody mineralnej lub wybranych minerałów. Wody stołowe również mają niewielki stopień mineralizacji, a zawartość składników mineralnych wynosi od 150 do 500 mg/l.
  • Wody mineralne to wody wydobywane z odwiertów głębinowych, charakteryzujące się zmienną zawartością składników odżywczych. Od 2011 r. wodą mineralną możemy nazywać każdą wodę spełniającą kryterium pochodzenia, niezależnie od stopnia mineralizacji.

Dlaczego o tym piszę? Ponieważ przed wprowadzeniem ustawy, wodą mineralną można było określać tylko wody o zwiększonej zawartości składników mineralnych, co ułatwiało wybór pomiędzy wodą mineralną a źródlaną. Woda mineralna jest więc chętniej kojarzona z wysoką zawartością składników mineralnych, jednak w rzeczywistości przy wyborze wody musimy jeszcze uwzględnić dodatkowe kryterium, którym jest stopień mineralizacji:

  • wody niskozmineralizowane, charakteryzujące się zawartością składników mineralnych poniżej 500 mg/l
  • wody średniozmineralizowane, w których zawartość składników mineralnych wynosi od 500 do 1500 mg/l
  • wody wysokozmineralizowane, o zawartości składników mineralnych powyżej 1500 mg/l

woda źródlana czy mineralna

NAJLEPSZY RODZAJ WODY?

Woda, oprócz nawadniania, może również spełniać funkcje odżywcze, uzupełniając dietę w takie składniki, jak:

  • wapń
  • magnez
  • sód
  • chlorki
  • siarczany
  • i wodorowęglany, które mają znaczenie fizjologiczne i są szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie.

Ze względu na różne przeznaczenia wody, nie powinniśmy na stałe przyzwyczajać się tylko do jednego rodzaju, ale dostosować je do obecnie panujących warunków oraz stanu zdrowia.

Z powodu wysokich temperatur, ciężkiej pracy fizycznej lub dużej aktywności, wydalamy z siebie zwiększone ilości potu. Oprócz wody wraz z potem tracimy także składniki mineralne. Wybierając w tym czasie wodę o niskim stopniu mineralizacji nie uzupełniamy utraconych składników. W takie dni polecanym rodzajem wody będzie woda wysokozmineralizowana. Kryterium te spełnia np. Muszynianka. Osobom o umiarkowanej aktywności fizycznej wystarczy natomiast woda o niskim lub średnim stopniu mineralizacji. Do takich wód należy np. Cisowianka lub Nałęczowianka. Należy pamiętać jednak, że nawet duże ilości wody wypijanej w ciągu dnia nie zastąpią zbilansowanej diety dostarczającej ważnych składników mineralnych.

WODA A ZDROWIE

Okazuje się, że rodzaj wody możemy również dopasować do swojego stanu zdrowia. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny zwracać uwagę, aby zawartość sodu w wodzie nie przekraczała 20 mg/l. Do takich wód należy np. Cisowianka, Kropla Beskidu lub Kinga Pienińska. W przypadku osób z osteoporozą z pomocą może przyjść woda, która jest bogatym źródłem wapnia i jednocześnie zawiera odpowiedni stosunek wapnia do magnezu (2:1). Takie kryterium spełni np. Piwniczanka.

WODY LECZNICZE

Charakteryzują się one bardzo wysoką zwartością składników mineralnych, znacznie wyższą od wód wysokozmineralizowanych. Wody lecznicze nie powinny być stosowane bez wyraźnego powodu lub wskazań lekarza, ponieważ mogą zaburzać równowagę składników mineralnych w organizmie.

 

Chcesz wypracować nawyk picia wody? Pogromca Nawyków Ci w tym pomoże 😉

pogromca nawyków

 

WODA ŹRÓDLANA CZY MINERALNA? PODSUMOWANIE

Rodzaj wypijanej przez nas wody powinien być dostosowany indywidualnie do naszych potrzeb danego dnia oraz stanu zdrowia. Sięganie po różne rodzaje wody może pomagać w utrzymaniu odpowiedniego stopnia nawodnienia organizmu oraz uzupełnieniu niedoborowych składników mineralnych.

 

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Bardzo fajnie - jasno i czytelnie wyjaśnione. Mało kto zwraca uwagę na etykietę wody. A prawda jest taka, że ważny jest skład mineralny oraz suma składników mineralnych. Trzeba czytać etykiety i dokonywać świadomych wyborów - ja zwykle piłam Muszyniankę, ostatnio ze względu na smak: Cechini - Muszyna od jakiegoś czasu (jakość bdb, wysokozmineralizowana i dla mnie smakuje wyraźniej). Ważne właśnie jest to żeby rozumieć etykietę i potem nie marudzić, że: "zapłaciłam za kranówkę" w kolorowej butelce 😉

  2. Super wpis! Ja również uważam, że rodzaj wody ma ogromne znaczenie. Od niedawna piję Id'eau - nowość na rynku. Cena mnie na początku zniechęcała, ale myślę, że nie warto oszczędzać na jakości, bądź co bądź, paliwa naszego organizmu. Ta woda jest niskozmineralizowana i mi zdecydowanie odpowiada 🙂 Dużo ćwiczę (głównie siłowo), dlatego nawodnienie traktuję priorytetowo 🙂

  3. Bardzo fajny wpis. Trzeba też zwracać uwagę na wodę a włąsciwie na jej pH ja wybieram takie,które maja pH powyżej 7 🙂 np veroni hydration

  4. Ciekawy artykuł 🙂 Teraz z pewnością zwrócę uwagę na to co kupuje, bo wcześniej w koszyku lądowała pierwsza z brzegu woda. A co sądzisz o wodzie z cytryną? Czytałam, że jest bardzo zdrowa i warto ją pić z rana. Jest polecana również ze względu na wysokie stężenie pH. Ostatnio słyszałam też o wodzie Veroni Hydration, która ma pH 7,4 jak pH krwi. Czy to ważne, żeby woda miała wysoki wskaźnik pH i czy to wpływa na nasze samopoczucie?

    1. Hej 🙂 Przede wszystkim należy zacząć od tego czym jest pH. pH to skala, która określa kwasowość lub zasadowość danego roztworu. W codziennej diecie zjadamy produkty o wyższym lub niższym pH, jednak nie grozi to zachwianiem naszej gospodarki kwasowo-zasadowej, ponieważ nasz organizm ma mechanizmy buforujące, które czuwają nad odpowiednim pH krwi. Woda z reguły ma pH neutralne i nieznaczne zmiany pH jak we wspomnianej przez Ciebie wodzie nie będą miały realnego wpływu na zdrowie, ponieważ na co dzień organizm świetnie radzi sobie z różnymi stopniami kwasowości i zasadowość, więc tak mała różnica nie jest w stanie wpłynąć ani pozytywnie ani negatywnie 🙂

    1. Skład wody jest zależny od miasta, ale generalnie w większości miast przefiltrowana woda z kranu również zawiera wiele minerałów, a jej picie niesie za sobą korzyści.

  5. Ja też uwielbiam Piwniczankę - za skład i za smak 🙂 Jest super i pomogła mi uporać się z drgająca powieką wynikającą z braku magnezu.

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross