fbpx
Zapisz się na bezpłatny webinar "Jak wprowadzić zmiany na lata" 21.10 o 19:00
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
22 lipca 2016

Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

Fit brownie z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości! Przed nami weekend... wizyta u babci, babski wieczór z przyjaciółkami, niezapowiedziany przyjazd cioci, a my na diecie? Nie ma się co martwić! Zaskocz rodzinkę i znajomych niesamowicie smacznym brownie, a jednocześnie nie rób odstępstw od diety! Nie musisz nawet nikogo uświadamiać z czego zrobione jest to ciacho 🙂 Ja również nabrałam swoich domowników mimo, że ich gusta kulinarne są już wyczulone na moje eksperymenty. Naprawdę nikt nie zorientował się, że ciasto nie ma w sobie mąki, ani że udział w jego powstawaniu brała czerwona fasola.

brownie z fasoli

Składniki:

Ciasto z fasoli na dwie foremki keksówki

  • 2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka waży 400 g),
  • 4 jajka,
  • 2 banany,
  • 3 łyżki prawdziwego kakao,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • półtora łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Polewa:

  • gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
  • 1/4 szklanki mleka,
  • dwie łyżki kakao,
  • odrobina ksylitolu (wg uznania)

Przygotowanie:

Zabawę w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni, aby później nie zapomnieć. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).

Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem.

Upieczone ciasto dekorujemy polewą 🙂 Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Smacznego!

Brownie z fasoli - wartości odżywcze w 1 porcji (120 g):

Energia169,6 kcal
Białko6,5 g
Tłuszcz7,6 g
Węglowodany15, 4 g
Błonnik3,3 g

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Na początku byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta 🙂 myślałam, że mimo wszystko smak fasoli będzie wyczuwalny. Po spróbowaniu kompletnie nie czuć, że to fasola :O Ciasto jest super, mięciutkie i bardzo smaczne 🙂 Ja zrobiłam je z erytrytolem i bez polewy 😀 Na diecie jest to super opcja do kawusi.

  2. Rewelacyjne ciasto! Nie czuć fasoli ani trochę. Już dałam przepis bratowej i znajomej. Będę często robić! Dziękuję

  3. Ciasto rewelacja.... trafiłam na ten przepis wczoraj,i wczoraj też upiekłam,.Jestem cukrzykiem więc radości mi to przyniosło dużo.... Pycha warto się skusić

      1. Będzie trochę mniej słodkie - może pokusiłabym się o dodanie jeszcze jednego banana 😉

    1. Zgodnie z przepisem 2 puszki fasoli. Puszka fasoli ma 400 g z czego wartość fasoli netto to 240 g. Z tego wynika, że potrzebujesz 480 g czystej fasoli z puszki.

  4. Hmmmmm ciasto jest niesamowite. Wczoraj po wreszcie zrobiłem je pierwszy raz. Ktos pytał o pieczenie w gazowce tego ciasta. Upieczonecw gazowcemwyszlo Mega

    1. Oooo super wiedzieć! Czy zmieniałeś cokolwiek w temperaturze lub czasie pieczenia pod gazówkę?

  5. Ciasto ekstra... Niestety nie mam ksylitolu więc dałam 2 łyżki cukru trzcinowego... myślę że to nie jakaś dawka zabójcza na połowę porcji ...Polewę zrobilam z samego kakao i mleka i też jest ok .mocnooo kakaowe... Rewelacyjne.... Niebo w gębie

      1. Ciasto jest przepyszne moje dzieci się nim zajadają. Jak nie mam ksylitolu to dodaję garść suszonych daktyli i suszoną żurawinę. Wychodzi równie pyszne co z ksylitolem.

      2. Pyszne.zamiast polewy zblendowalam świeże maliny z erytrytolem i jako dodatek do Brownie.(nie polewa!)

  6. Rewelacyjny przepis-piekłam w różnych formach i za każdym razem wychodzi coś pysznego, ostatnio nawet zrobiłam z tej masy muffinki - foremki zalałam do 3/4 wysokości i wierzch każdej posypałam posiekaną gorzką czekoladą, wyszły super! gratuluję:)

      1. 50-60 min 😉 trzeba sprawdzać brownie patyczkiem czy już jest wystarczająco związane w środku 😉

    1. Tak. Wyszło super ze zwykłej fasoli jaś moczonej około 15 godzin i gotowanej w szybkowarze 40 minut. W mojej wersji były 4 banany i 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego zamiast ksylitolu. Pozdrawiam.

  7. Czy jest szansa, że ciasto uda się w piekarniku gazowym? Przepis brzmi bajecznie, ale niestety nie dysponuję elektrycznym...

    1. Tego niestety nie wiem, bo nigdy nie próbowałam 🙁 Myślę, że warto przetestować i zobaczyć co się stanie 😉

      1. Na termo obiegu ile minut trzeba piec oraz ile stopni? Mam triche zepsuty piekarnik, najlepiej działa termoobieg

      1. Ciężko powiedzieć, ponieważ nigdy nie korzystałam z takiego wymiennika, ale obawiam się, że melasa może rozwodnić ciasto i wpłynąć na to, że się nie upiecze. Dodatkowo zmieni się też wartość kaloryczna.

      2. Iwonko , z melasą tak samo wychodzi jak z miodem 😉
        A jakie zdrowe

  8. Właśnie wyciągnęłam ciasto z piekarnika. Jest pięknie wyrośnięte, puszyste, może trochę mało słodkie (za mało dodałam miodu) ale jest bardzo dobre. Zapomniałam dodać olej. Dziękuję za przepis.

    1. Ciasto przepyszne robiłam na festyn do szkoły o zdrowym odżywianiu i poszedł w mig. Będę robić częściej dziękuję za przepis

      1. Czy ciasto powinno wyrosnąć niezależnie czy użyje się Dody czy proszku do pieczenia? Moje nie chce wyrosnąć nic... Co mogę robić nie tak. Nowy piekarnik, wszystko wg przepisu... :/ Dajecie sodę cxxy proszek do pieczenia?

    1. Polecam ten przepis, jest genialny! Brownie wychodzi idealne-ma zwartą, ale nadal lekką konsystencję, jest wilgotne i gdybym nie znała składników, w życiu bym nie wpadła na to, że zamiast mąki jest w nim fasola Zamiast ksylitolu daję erytrol, polewam roztopioną, gorzką czekoladą. Mnam, mniam...

    1. Można zastąpić go erytrytolem (wówczas warto użyć go więcej, gdyż jest mniej słodki), stewią, lub po prostu miodem/cukrem, ale wtedy ze stratą na niskiej kaloryczności 😉

      1. Czy blachę należy czymś wcześniej wysmarować? Czy zalac bezpośrednio na forme? I jeśli nie mam keksowek tylko tortownicę 24 cm to też wyjdzie ?

      2. Ja przelewałam od razu na blachę i zawsze dobrze odchodziło. W większej tortownicy wyjdzie, ale na pewno będzie niższe 😉

  9. Przepyszne ciasto. Za pierwszym razem robiłam z fasoli z puszki, która niestety była solona i dośc mocno posłodziłam, żeby zabić smak soli, który mi przeszkadzał. I ostatnio wyszło baaaardzo rzadkie i mocno oklapło. Dzisiaj drugie podejście - fasolę sama namoczyłam i ugotowałam (z 250g surowej zrobiło się ponad 500g po ugotowaniu :o). Dzisiejsze brownie wyszło piękne, super wyrosło, nie oklapło tak bardzo i przede wszystkim fasola nie była słona. Dodałam jako słodzidło daktyli i jeszcze troszkę cukru, bo brakło mi daktyli i wyszło wspaniałe 😉 Jutro dam spróbować rodzinie, ale nic nie powiem przedtem że to z fasoli, ciekawe czy zasmakuje... 🙂

    1. Hej, a czy wyjdzie z surowej, moczowej fasoli? Jeśli tak, to powinnam ocenić ilość? Może zważyć po namoczeniu odpowiednia ilosc?

  10. Nie wiem, dlaczego, ale moje ciasto najpierw pieknie wyroslo a potem mocno oklaplo. Poza tym, nie zgadzam sie, ze w ogole nie czuje sie roznicy w stosunku do tradycyjnego ciasta z maka. Mozliwe, ze ktos kto nie wie, ze to fasola, nie rozpozna, ale smak jest zupelnie inny.

  11. Wczoraj upieklam to ciasto ale w małej tortownicy. Wyszło bajeczne. Co prawda wyczuwam smak fasoli, ale i tak jest to świetny zamiennik dla tradycyjnej mąki.

  12. Przepis jest po prostu mega! Chociaż muszę przyznać, że to moja pierwsza próba z dietetycznym ciastem, nie mówiąc już o takim fasolowym eksperymencie! Wyszło pyszne, i doskonale zaspokaja moje potrzeby na słodycze (chociaż są one ogromne!). Polecam wszystkim 😀

  13. A skąd w sumie wiedzieć czy ciasto jest już gotowe do wyjęcia z piekarnika? Bo skoro w sumie ono samo w sobie jest dość wilgotne, to patyczek też na pewno będzie. Zastanawiam się jaki czas nastawić na piekarniku + program piekarnika to rozumiem Góra-Dół? 😉

  14. Właśnie piecze się to ciasto z Pani przepisu, zobaczymy czy wyszło, chociaż nie miało co nie wyjsć 🙂

  15. Mam pytanie może głupie ale wolę zapytać 🙂 jeśli chciałabym zrobić to ciasto na 1 formę keksówki to wystarczy zmniejszyć składniki o połowę i wyjdzie ?

      1. Dzięki za odpowiedz 🙂
        plan jest taki że ciasto upiekę w sobotę 🙂
        dam znać czy mi się udało nabrać męża że to prawdziwe brownie 🙂 pozdrawiam wspaniały blog 🙂

      2. Piekłam w sobotę - ciasto obłędne wspaniałe boskie no brak mi słów DZIĘKUJĘ za przepis i wspaniełego bloga !!!!!!!!!! A tradycyjne brownie nigdy mi tak super nie wyszło jak to fasolowe 🙂 🙂 a co do męża to powiedział że jest za mało słodkie a za bardzo czekoladowe i następnym razem ma nie dawać tyle czekolady:):):) czyli dał się nabrać 😀

  16. Cześć,
    bardzo mi się podoba Twój przepis, Moja córka musi mieć wyeliminowany z diety gluten i produkty mleczne. Niestety na banany też źle reaguje. Czy mogłabyś napisać dokładnie jaką ilością daktyli zastąpić jednego banana?

    Dzięki

  17. Cześć! Powiedz mi proszę, czy na zwykłej, dużej blaszce do pieczenia tez to brownie wyjdzie czy istnieje obawa, że np. w środku się nie dopiecze? I to samo pytanie w sumie dotyczy mniejszych foremek, ale silikonowych - czy można je normalnie wykorzystać? 🙂

    1. Hej 🙂 Myślę, że na takiej dużej jest nawet większa szansa że się uda ponieważ masa rozlewa się na większą powierzchnię 🙂 Na silikonie też na pewno wychodzi, ponieważ mam wiadomość zwrotną od wielu osób, które na takiej właśnie piekły 🙂

      1. ooo! Czyli w sumie mogę wykorzystać ten przepis (wszystko w takich ilościach) ale ciasto przelać do normalnej dużej formy? ale super! Wszystko super, wszystkie wątpliwości się rozeszły!
        Koleżanka ostatnio częstowała mnie ciastem z tego przepisu i myślałam, że umrę ze szczęścia jedząc to ciasto - takie pyszne! Nie ma opcji, żebym sama nie spróbowała go upiec! 🙂
        Dzięki za odpowiedź!

  18. Witam, mam pytanie - czy olej np. kokosowy dodawany do ciasta powinien być olejem rafinowanym czy nierafinowanym? Wiem, że nierafinowany jest oczywiście zdrowszy ale ma też niską temperaturę dymienia(jeśli dobrze kojarzę to kokosowy ok. 177 stopni). Stąd moje pytanie, skoro temperatura pieczenia ciasta to 180 stopni, którego lepiej użyć i którego z nich Pani używa do pieczenia? Z góry dziękuje za info:)

  19. Według mnie dobrym rozwiązaniem jest zamienienie słodzika na miód (3/4 szklanki zamienić na 3-4 łyżki miodu)

  20. chciałabym z niego zrobić piernik tylko trochę się obawiam czy banany nie za będą wyczuwalne, jak to było z nimi po upieczeniu? może zamiast bananów dać śliwki/daktyle namoczone wcześniej? I dałabym jedno jajko mniej, żeby był bardziej suchy.

    1. Co do jednego jajka to nie mam pewności czy się sklei, natomiast banany spokojnie można zastąpić daktylami. Będą bardziej pasować do piernika 🙂

    1. Ciasto zdrowe, ale dlaczego w tak niezdrowej foremce aluminiowej pieczone 🙁 lepsza zwykła metalowa a najlepsza silikonowa;-)

  21. Mega! Przepis rewelacyjny, świetne wyszło. Tylko z braku ksylitolu dodałam cukier trzcinowy. Mąż się nie zorientował, że to coś z fasoli 🙂

  22. Hej, czy można się obyć bez banana? Reszta składników ma niski IG, ale banan ma wysoki a ja mogę jeść tylko produkty z niskim IG :/ jeśli musi być coś na gust banana, może da się go zastąpić czymś innym o niskim indeksie? Z góry ci dziękuję!

    1. Myślę, że dobrze sprawdziłby się sam ksylitol 🙂 Nie wiem jak duży wpływ miałoby to na konsystencję ciasta, ale wydaje mi się że jajka i odpowiednie napowietrzenie masy utrzymają całą konsystencję 🙂

  23. Ciasto jest mega pyszne, a do tego łatwe i tanie. Nie spodziewałam sie takiego efektu smakowego po fasoli. Ja osobiście blenduje fasole z bananem, a potem całą resztę miksuje już zwykłym mikserem wtedy jest super gładkie.

  24. Mam pytanie odnośnie smaku - czy banan jest choć odrobinę wyczuwalny w gotowym cieście? Pytam bo szczerze nie znoszę tych owoców i jak tylko poczuję ich smak zaraz mnie odrzuca . A niestety chyba nie ma nic czym można by go zastąpić

  25. Dziekuje bardzo as przepis! Jak mówiłam znajomym ze to ciasto z fasoli to nie mogli uwierzyć a kawałki zniknęły z talerza w mgnieniu oka Ja zastąpiła cukrem bo nie miałam ksylitolu ale o tak świetne

  26. Mam pytanko czy ciasto bez polewy tez będzie dobre albo jest jakiś inny pomysł na inna polewę może jakąś owocowa bardziej ?? czy nie pasuje zupełnie? może jakaś bananowa ??

    1. Ciasto bez polewy robiłam i również jest bardzo dobre 🙂 Innych polew nie próbowałam, więc nie mogę się oprzeć na doświadczeniach, natomiast polewy owocowe nie bardzo komponują mi się z tym ciastem.

  27. Wczoraj robiłam pierwsze brownie w życiu, własnie według tego przepisu. Rewelacja to mało powiedziane, obłędny smak!!! a mina rodzinki, gdy po zjedzeniu dowiedzieli się, że to z fasoli, bezcenna 😀

    Zmodyfikowałam tylko sposób wykonania. Najpierw zblendowałam sam banan z fasolą, białka ubiłam oddzielnie, żółtka z cukrem (zabrakło ksylitolu) utarłam też w osobnej misce, dopiero na koniec wszystko połączyłam. Przez to można zredukować ilość proszku/sody, która według mnie jest szalenie ogromna. Pół płaskiej łyżeczki w zupełności wystarczy, ciasto nie opadło, jest wysokie, mokre i maziaste <3

  28. nie wiem o co chodzi ale ciasto w ogóle nie wyrosło.... wylałam je do aluminiowej dużej blachy i lipa, ma może 1 cm ..;/

    1. o kurczę 🙁 być może za krotko miksowałaś i niedostatecznie się napowietrzyło? Przyznam szczerze, że robię za każdym razem wszystko według opisu i zawsze wychodzi bez problemu. Ewentualnie może być to też sprawka piekarnika, który nie złapał odpowiedniej temperatury. Nie mam pojęcia co mogło się stac 🙁

  29. To moja pierwsza przygoda z fasolą w cieście zamiast mąki. Szczerze, nie byłam przekonana, szczególnie, że ostatnio tego typu "wynalazki" mi nie wychodziły. Postanowiłam spróbować z masą tylko na jedną keksówkę. Piekłam 40 min. i wyszło pięknie. Patyczek nie przywierał, a po ostygnięciu ciasto jest dalej delikatnie wilgotne i puszyste. Zamiast ksylitolu dałam 2 łyżki miodu na jedną porcję i aż 4 spore łyżki ciemnego kakao. Dopiero przy takiej ilości smak fasoli nie przebijał sie przez masę. Po upieczeniu delikatnie czuć "dziwny" posmak jak się zje sam tylko środek, ale zagryzione chrupka i przypieczoną skórką ciasto jest przepyszne i nie do rozróżnienia. Polecam!

  30. Właśnie się piecze ale po wylizaniu miski smakuję super nie mogę doczekać sie aż bedzie gotowe ;d

  31. Dziś wykorzystałam Twój przepis na brownie, tylko zmniejszyłam ilość ksylitolu, a dodałam więcej daktyli. Wyszło pyszne, mięciutkie i puszyste 🙂 Dziękować! 😉

    1. Pierwszy raz robiłam ciasto z fasolą! Wyszło perfekcyjnie! Zastanawiam się, ile takie ciacho może postać w lodówce? Pozdrawiam 🙂

      1. U mnie wytrzymywało najdłużej tydzień, ale nie dlatego że potem się psuło tylko zostawało zjedzone 😀

      1. Ja robiłam wczoraj i ksylitol zastąpiłam miodem właśnie. Dodałam dwie łyżki i wyszło mega 😀

      1. Masa ugotowanej fasoli musi być taka sama jak tej z puszki. Mniej więcej wyjdzie to tak że potrzeba dwa razy mniejszej masy fasoli surowej, ponieważ ta pochłonie wodę 🙂

  32. Hej super przepis sama robię ciasto na bazie czerwonej fasoli, lecz ja nie dodaję ksylitolu tylko dla słodyczy dodaje daktyle wcześniej zalane wrzątkiem i zblendowane. Spróbuj wychodzi świetnie 😉

      1. dodanego cukru i tłuszczu w nich nie ma jeśli kupisz z dobrej firmy 😉

    1. wedlug moich obliczen wychodzi tak:

      w 100g brownie jest 143,6kcal
      4,8 g tluszczu
      7 g bialka
      19,2 wegli
      4,5 błonnika

      🙂

      pzdr!

    1. Możesz zastąpić je chia lub siemieniem lnianym namoczonymi w wodzie 🙂 żeby dobrze zespajały ciasto muszą przybrać konsystencji kisielu i myślę że też świetnie się sprawdzą 🙂

      1. Pani Magdo,
        ratunku! ciasto obiecane na jutro, kupilam wszystko, nie mam jajek (zapomnialam).. ile tych ziaren chia i w jakiej ilosci plynu je rozpuscic, i czy na pewno ciasto nic nie straci?
        Jak dlugo musza sie one moczyc? nie chcialabym, aby za bardzo związały ciasto. A wydaje mi sie, ze tak bedzie, jak niewystarczajaco sie nażelują poza ciastem
        dziekuje

      2. Zamiast jednego jajka należy użyć dokładnie 1 i 1/2 łyżki chia namoczonej w 3 łyżkach wody do momentu, aż całkowicie się skleikuje 🙂 Takie są ogólne zalecenia apropo zastępowania jaj 😉

      3. Jajka? Niestety nigdy nie stosowałam takich zamienników, jednak w tym przypadku wg. mnie lepiej sprawdziłoby się siemię lniane.

    1. nie chciałabym zepsuć przepisu dlatego próbowałabym po prostu masy na wyczucie 🙂 z ksylitolem mi tak wyszło więc i ze stewią powinno

      1. Zastąpić można np. stewią, surkalozą, erytrolem lub też miodem, ale zmieni się zawartość węglowodanów i kaloryczność

      2. hej 🙂 planuje zrobić brownie, żebym miała coś na okres świąteczny. Ile dodać stewi zamiast ksylitolu? pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross