logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Prosty przepis na FIT sernik

Czy dobry sernik musi obfitować w cukier i być wysokokaloryczny? Sernika z poniższego przepisu spróbowało, przy okazji targów FIWE, ponad 100 osób. Powracające pytania o przepis utwierdzają mnie w przekonaniu, że fit sernik może górować nad tradycyjną jego odmianą nie tylko kalorycznością, ale i smakiem. Koniecznie musicie przygotować go w swoim domu!

sernikSkładniki (na blachę o średnicy 24 cm)
Spód:

– 90 g płatków owsianych,
– 4  żółtka jaja,
– 2 miarki odżywki białkowej o smaku czekolady (U mnie Allnutrition),
– 6 łyżek mleka 2%,
– 2 łyżki ksylitolu,

Masa serowa:
– 500 g twarogu chudego,
– 400 g jogurtu naturalnego greckiego,
–  2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
– 4 białka jaja,
– 3 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym (u mnie Allnutrition),
– 6 łyżek ksylitolu,

Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą blaszkę. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski, w której znalazły się żółtka, dodajemy płatki owsiane, mleko, odżywkę oraz ksylitol i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy powstałą masę na blaszkę i zapiekamy przez 10 minut. Do dużej miski dodajemy twaróg, jogurt naturalny, budyń, odżywkę białkową i ksylitol i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ubijamy cztery białka jaj na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wylewamy na upieczony spód i zapiekamy ok. 40 min (w piekarniku gazowym ok. 50 min) sprawdzając w między czasie stopień zapieczenia ciasta cienkim patyczkiem. Gotowy sernik posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego! 🙂

sernikPS. Komu udało się spróbowac na targach FIWE? 😉

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Komentarze:

Zostaw Komentarz