Przez ostatni miesiąc miałam okazję zrobić coś dobrego dla swoich włosów za sprawą akcji firmy Montibello #dietadlawłosów. Do tej pory skupiałam się na zdrowej diecie jako ogólnym, korzystnym podejściu do stanu swojego organizmu. Dzięki tej akcji udało mi się bardziej przyłożyć do tematu pielęgnacji, który nie był mi nigdy bliski ze zwyczajnego braku czasu. Dziś wiem, że było warto 🙂 Efekty przeszły moje oczekiwania!

W poniższym artykule znajdziecie recenzję produktów Montibello, moje efekty oraz przepisy zawierające składniki, które ożywią Wasze włosy! 🙂

montibello1. PIELĘGNACJA
Przez ostatni miesiąc korzystałam z linii Treat NaturTech firmy Montibello. W skład kosmetyków, które używałam wchodził szampon, maska (odżywka) oraz balsam, który nakładałam na osuszone włosy bez spłukiwania. Testowanie kosmetyków poprzedził zabieg pielęgnacyjny przy wykorzystaniu tej samej linii kosmetyków oraz pielęgnicy, którą mogłabym porównać do takiej prostownicy z na podczerwień 🙂

montibello

W trakcie kuracji pielęgnacyjnej połączonej z dietą prowadziłam również swój dziennik pielęgnacji włosów, który niebawem będziecie mogli przeczytać na stronie www.dietadlawlosow.pl. Po miesiącu, moje ciężkie do rozczesania i trochę „sianowate” włosy nabrały gładkości, blasku i objętości. Utrzymanie włosów w dobrym stanie jest teraz o wiele łatwiejsze, gdyż same układają się w naturalne fale. Dla mnie, jako osoby która wiecznie nie ma czasu, krótszy czas rozczesywania i układania włosów jest bardzo istotnym elementem w ciągu dnia 😉 Tak już mam, że do tej pory nie rozczulałam się za bardzo nad tematem pielęgnacji włosów, skóry czy paznokci, ale ten miesiąc uświadomił mi że wiele przez to traciłam. Kuracja Montibello udowodniła mi, że wcale nie trzeba malować włosów, aby odświeżyć ich kolor i nadać im blasku. Odpowiednia dieta połączona z sumienną pielęgnacją działają cuda!

2. DIETA
O składnikach, które wspierają dobrą kondycję włosów pisałam już w swoim poprzednim poście. Dziś chciałabym Wam pokazać jak to wyglądało w praktyce. Dostałam dużo fajnych i smacznych przepisów składających się ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów. Poniżej przedstawiam Wam kilka przykładowych 🙂

Kasza jaglana z chia i musem owocowym (2 porcje)
montibello

Składniki:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 1 łyka nasion chia
– szczypta soli
– 2 szklanki mleka (może być roślinne)
– 1 banan
– 6 truskawek
– 2 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej

Przygotowanie:
Kaszę przepłucz wrzątkiem. Ugotuj w mleku, z dodatkiem soli i nasion chia, do miękkości.
Banana zmiksuj z truskawkami. Kaszę przełóż do miseczek, na wierzchu nałóż mus owocowy,
posyp „chrupkami” z kaszy jaglanej.

Sałatka nicejska (2 porcje)montibello

Składniki:
– 2 garści młodego szpinaku
– 2 jajka
– 4-6 filecików anchois
– mała czerwona cebula
– 1/4 szklanki czarnych oliwek
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1/2 długiego ogórka
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżeczki octu winnego
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, pokrój na ćwiartki. Do miseczek nałóż szpinak, na wierzchu rozłóż plasterki ogórka, połówki pomidorków, krążki cebuli i fileciki anchois. Dodaj oliwki i jajko, a całość skrop sosem – połączoną oliwą i octem. Dopraw do smaku.

Sałatka tabullah z kaszą quionoa (2 porcje)
montibelloSkładniki:
– 1/2 szklanki kaszy quinoa
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1/2 szalotki
– 2 pomidory
– 1/2 zielonego ogórka
– 5 listków mięty
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy
– sok z cytryny

Przygotowanie:
Quinoa ugotuj w osolonej wodzie (1,5 szklanki). Ostudź.
Z pomidorów wytnij gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Drobno pokrój także ogórek i cebulę. Całość wymieszaj, dodaj poszatkowaną natkę i miętę. Całość skrop oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Buraczkowa tapioka z mango (2 porcje)
montibello

Składniki:
– 1/2 szklanki tapioki
– 2 szklanki mleka (może być roślinne)
– 1 łyżka cukru lub miodu
– 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
– 3 łyżki świeżego soku z buraków
– 1 dojrzałe mango

Przygotowanie:
Tapiokę namocz przez ok. 30 minut w mleku. Gotuj z dodatkiem soli i cukru/miodu na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje, a tapioka będzie miękka. Dopraw wanilią i sokiem z buraczków. Wymieszaj i przelej do miseczek, odstaw do ostygnięcia. Mango zmiksuj na gładki mus, porcje nałóż na tapiokę.

Życzę Wam smacznego! 🙂