To, co jemy ma ogromny wpływ na kondycję naszych włosów. Nie mniej ważne są jednak kosmetyki do pielęgnacji i zabiegi, którym je poddajemy. Przez ostatni miesiąc miałam okazję zrobić coś dobrego dla swoich włosów za sprawą akcji firmy Montibello #dietadlawłosów. Do tej pory skupiałam się na zdrowej diecie, która korzystnie wpływa na stan całego organizmu. Dzięki tej akcji udało mi się bardziej przyłożyć do tematu pielęgnacji, który nie był mi nigdy bliski ze zwyczajnego braku czasu. Dziś wiem, że było warto 🙂 Efekty przerosły moje oczekiwania!

W poniższym artykule znajdziecie:

  • recenzję produktów Montibello,
  • moje efekty
  • oraz przepisy zawierające składniki, które ożywią Wasze włosy! 🙂

montibello

CO ZROBIĆ, ABY MIEĆ PIĘKNE WŁOSY?

Warto działać dwutorowo: skupić się na dobraniu odpowiedniej pielęgnacji oraz diety.

 

1. PIELĘGNACJA WŁOSÓW Z MONTIBELLO

Bo w końcu dieta to nie wszystko 😉 Przez ostatni miesiąc korzystałam z linii Treat NaturTech firmy Montibello. W skład kosmetyków, które używałam wchodził szampon, maska (odżywka) oraz balsam, który nakładałam na osuszone włosy bez spłukiwania. Testowanie kosmetyków poprzedził zabieg pielęgnacyjny przy wykorzystaniu tej samej linii kosmetyków oraz pielęgnicy, którą mogłabym porównać do takiej prostownicy na podczerwień 🙂

montibello

W trakcie kuracji pielęgnacyjnej połączonej z dietą prowadziłam również swój dziennik pielęgnacji włosów, który niebawem będziecie mogli przeczytać na stronie www.dietadlawlosow.pl. Po miesiącu, moje ciężkie do rozczesania i trochę „sianowate” włosy nabrały gładkości, blasku i objętości. Utrzymanie włosów w dobrym stanie jest teraz o wiele łatwiejsze, gdyż same układają się w naturalne fale. Dla mnie, osoby, która wiecznie nie ma czasu, krótszy czas rozczesywania i układania włosów jest bardzo bardzo dużym plusem 😉 Tak już mam, że do tej pory nie rozczulałam się za bardzo nad tematem pielęgnacji włosów, skóry czy paznokci, ale ten miesiąc uświadomił mi, że wiele przez to traciłam. Kuracja Montibello udowodniła mi, że wcale nie trzeba farbować włosów, aby odświeżyć ich kolor i nadać im blasku. Odpowiednia dieta dla włosów połączona z sumienną pielęgnacją działają cuda!

 

2. DIETA 

O składnikach, które wspierają dobrą kondycję włosów pisałam już w swoim poprzednim poście. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak to wyglądało w praktyce. Dostałam dużo fajnych i smacznych przepisów składających się ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów. Poniżej przedstawiam Wam kilka przykładowych 🙂

Kasza jaglana z chia i musem owocowym (2 porcje)
montibello

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1 banan
  • 6 truskawek
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Kaszę przepłucz wrzątkiem. Ugotuj w mleku, z dodatkiem soli i nasion chia, do miękkości. Banana zmiksuj z truskawkami. Kaszę przełóż do miseczek, na wierzch nałóż mus owocowy, posyp „chrupkami” z ekspandowanej kaszy jaglanej. Wszystkim wielbicielom kaszy jaglanej polecam też moje Rafaello z kaszy jaglanej! 

 

 

Sałatka nicejska (2 porcje)montibello

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4-6 filecików anchois
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 długiego ogórka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, pokrój w ćwiartki. Do miseczek nałóż szpinak, na wierzchu rozłóż plasterki ogórka, połówki pomidorków, krążki cebuli i fileciki anchois. Dodaj oliwki i jajko, a całość skrop sosem – połączoną oliwą i octem. Dopraw do smaku.

 

Sałatka tabullah z kaszą quionoa (2 porcje)

montibelloSkładniki:

  • 1/2 szklanki kaszy quinoa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szalotki
  • 2 pomidory
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 5 listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Quinoa ugotuj w osolonej wodzie (1,5 szklanki wody). Ostudź. Z pomidorów wytnij gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Drobno pokrój także ogórek i cebulę. Całość wymieszaj, dodaj poszatkowaną natkę i miętę. Całość skrop oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Buraczkowa tapioka z mango (2 porcje)


montibello

Składniki:

  • 1/2 szklanki tapioki
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 łyżki świeżego soku z buraków
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Tapiokę namocz przez ok. 30 minut w mleku. Gotuj z dodatkiem soli i cukru/miodu na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje, a tapioka będzie miękka. Dopraw wanilią i sokiem z buraczków. Wymieszaj i przelej do miseczek, odstaw do ostygnięcia. Mango zmiksuj na gładki mus, porcje nałóż na tapiokę. Jeśli lubisz mango, to z pewnością posmakuje Ci mój Sernik cytrynowy na zimno z mango! 

 

Życzę Wam smacznego! 🙂