Tort wcale nie musi być synonimem przesłodzonego biszkoptu, tłustej masy i mnóstwa pustych kalorii. Pomimo, że taki przysmak zwykle zdarza się  od czasu do czasu- jego zjedzenie nie musi się wiązać z wyrzutami sumienia 🙂 Co więcej, może on nawet stanowić wartościowy posiłek, którym można się nasycić na długi czas. Wszystkie te kryteria spełnia owsiany tort z jaglano-daktylowym spodem. No i żeby nie było, że takie rzeczy robię bez przyczyny- przepis na fit tort powstał specjalnie dla Was z okazji 3 lat działalności bloga 🙂 Mam nadzieję, że przepis przyda się Wam nie raz!

fit tort przepis

Składniki na biszkopt Fit tortu:

– 4 jaja,
– szklanka mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych)
– 3/4 szklanki ksylitolu,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– pół łyżeczki sody,
– szczypta soli,

 

Składniki na krem:

– 150 g kaszy jaglanej,
– 70 g daktyli,
– 4 łyżki masła orzechowego,
– odrobina aromatu waniliowego,
– (opcjonalnie) 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym,

 

Dodatki:

– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
– 4 sztuki kiwi lub innych sezonowych owoców,

 

Przygotowanie Fit tortu:

Swoją pracę w kuchni rozpoczynamy od przygotowania formy o średnicy 24 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia na spodzie, a boki smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Następnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodajemy ksylitol i szczyptę soli. Po zakończeniu ubijania, do białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką, aby nie pozbawić piany powietrza. Następnie dodajemy mieszankę mąk i również ostrożnie mieszamy. Masę biszkoptową przelewamy do formy i pieczemy 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę jaglano-daktylową. Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie prawie całkiem przejrzysta. Gotujemy kaszę w podwójnej objętości wody wg. zaleceń na opakowaniu. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 minut. Ostudzamy lekko kaszę, dodajemy do niej daktyle, masło orzechowe, aromat waniliowy i (opcjonalnie) odżywkę i blendujemy na gładką masę. Gotowy biszkopt przekrajamy na trzy części, przekładamy masą, układamy sezonowe owoce, przykrywamy biszkoptem i drugi raz robimy to sano. Na łaźni wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy ciasto dokładnie rozsmarowując czekoladę po całej jego powierzchni. Przystrajamy ulubionymi owocami i wiórkami kokosowymi. Fit tort gotowy – Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery