fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
31 stycznia 2017

Fit tort

Tort wcale nie musi być synonimem przesłodzonego biszkoptu, tłustej masy i mnóstwa pustych kalorii. Pomimo, że taki przysmak zwykle zdarza się  od czasu do czasu- jego zjedzenie nie musi się wiązać z wyrzutami sumienia 🙂 Co więcej, może on nawet stanowić wartościowy posiłek, którym można się nasycić na długi czas. Wszystkie te kryteria spełnia owsiany tort z jaglano-daktylowym spodem. No i żeby nie było, że takie rzeczy robię bez przyczyny- przepis na fit tort powstał specjalnie dla Was z okazji 3 lat działalności bloga 🙂 Mam nadzieję, że przepis przyda się Wam nie raz!

fit tort przepis

Składniki na biszkopt Fit tortu:

  • 4 jaja,
  • szklanka mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych)
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,

Składniki na krem:

  • 150 g kaszy jaglanej,
  • 70 g daktyli,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • (opcjonalnie) 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym,

Dodatki:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 4 sztuki kiwi lub innych sezonowych owoców,

Przygotowanie Fit tortu:

Swoją pracę w kuchni rozpoczynamy od przygotowania formy o średnicy 24 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia na spodzie, a boki smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Następnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodajemy ksylitol i szczyptę soli. Po zakończeniu ubijania, do białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką, aby nie pozbawić piany powietrza. Następnie dodajemy mieszankę mąk i również ostrożnie mieszamy. Masę biszkoptową przelewamy do formy i pieczemy 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę jaglano-daktylową. Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie prawie całkiem przejrzysta. Gotujemy kaszę w podwójnej objętości wody wg. zaleceń na opakowaniu. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 minut. Ostudzamy lekko kaszę, dodajemy do niej daktyle, masło orzechowe, aromat waniliowy i (opcjonalnie) odżywkę i blendujemy na gładką masę. Gotowy biszkopt przekrajamy na trzy części, przekładamy masą, układamy sezonowe owoce, przykrywamy biszkoptem i drugi raz robimy to sano. Na łaźni wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy ciasto dokładnie rozsmarowując czekoladę po całej jego powierzchni. Przystrajamy ulubionymi owocami i wiórkami kokosowymi. Fit tort gotowy - Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Może, choć wówczas będzie miała mniej białka i prawdopodobnie trzeba ją będzie czymś dosłodzić 🙂

Skomentuj Magdalena Hajkiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross