logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

3 suplementy, które pomogą Ci przetrwać jesień

Jesień to czas, który swoją aurą nie sprzyja spędzaniu dni na pełnych obrotach. Krótsze dni, niższa temperatura, zimny wiatr i zacinający w oczy deszcz mogą zniechęcają do podjęcia jakiejkolwiek aktywności. Jesień to jednak aż trzy miesiące, których nie warto marnować na narzekanie i leżenie pod ciepłą kołdrą. Oprócz zbilansowanej i przemyślanej diety, w walce z niesprzyjającą aurą może nam pomóc również odpowiednio dobrana suplementacja. Których składników może zabraknąć w diecie w tej porze roku, a które mogą być wyjątkowo przydatne w walce z przeziębieniem i obniżeniem nastroju? Jakie suplementy warto brać jesienią?

Witamina D1. Witamina D3
Głównym źródłem witaminy D w naszym organizmie jest jej synteza skórna, która zachodzi pod wpływem światła słonecznego. Kiedy słońca zaczyna brakować, ilości witaminy D dostarczanej z pożywieniem są niewystarczające, aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie. W efekcie ponad 80% Polaków cierpi na niedobór witaminy D, a objawy związane z niedoborem pogłębiają się szczególnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na niewystarczającą ekspozycję na światło słoneczne. Pogorszenie nastroju, spadek odporności, zmęczenie i senność to objawy które zrzucamy na barki złej pogody. Okazuje się, że winowajcą może być niedobór witaminy D.

Aby odpowiednio dopasować dawkę suplementu do swojego stanu zdrowia, idealnym rozwiązaniem byłoby wykonanie oznaczenia poziomu 25-hydroksywitaminy D i na jej podstawie dobrać stosowną dawkę. Zalecenia ogólne zakładają jednak codzienną suplementację od 800 do 2000 IU (jednostek międzynarodowych) witaminy D3 w okresie od października do kwietnia. Witaminę D należy przyjmować z posiłkiem zawierającym tłuszcz, ponieważ jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczu. Wskazany może być również dodatek witaminy K2, choć nie ma jeszcze wystarczająco silnych dowodów naukowych, które by za tym przemawiały.Witamina D2. Probiotyki
Zmniejszona odporność, obniżenie nastroju, problemy z utrzymaniem wagi, drażliwość, a nawet depresja to objawy często towarzyszące nadejściu jesieni. Zebranie powyższych objawów w całość może naprowadzić nas na trop mikroflory jelitowej. Jesienią nasza odporność wystawiona jest na dość dużą próbę, a kiepski stan mikroflory jelitowej nie będzie tu pomocny. Dlaczego bakterie żyjące w naszych jelitach mają tak duży wpływ na odporność? Ponieważ to w jelitach zgromadzona jest największa ilość komórek układu odpornościowego, dzięki którym szkodliwe substancje pochodzące z żywności w normalnych warunkach nie przenikają do naszego organizmu. W momencie, kiedy bariera złożona z bakterii jelitowych jest niekompletna, szkodliwe substancje przedostają się do krwi wpływając na obniżenie odporności oraz samopoczucia. Dodatkowo udowodniono bezpośrednie powiązanie między złym stanem mikroflory jelitowej, a depresją, która bywa także nazywana chorobą jelit. Każdego dnia jesteśmy narażeni na czynniki dziesiątkujące liczebność dobrych bakterii jelitowych, a należą do nich: stres, antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne, dodatki do żywności, zła dieta, czy terapia hormonalna. Okres jesienno-zimowy jest szczególnym czasem, w którym powinniśmy wdrożyć stałą probiotykoterapię poprzez codzienne przyjmowanie probiotyków w tabletkach lub spożywanie żywności zawierającej mikroorganizmy (kiszonki, fermentowane produkty mleczne). Ja osobiście na co dzień stosuję preparat firmy Sanprobi.Witamina D3. Kwasy Omega 3
Pierwszym argumentem przemawiającym za suplementacją kwasów Omega 3 jest to, że jemy ich po prostu zbyt mało. Głównym źródłem kwasów Omega 3 w diecie są ryby, wodorosty i owoce morza. Średnie spożycie ryb w Polsce jest wciąż na zbyt niskim poziomie, a dodatkowo jakość ryb dostępnych w sprzedaży często pozostawia wiele do życzenia. Warto więc rozważyć suplementację kwasów Omega 3 zwłaszcza w porze, w której jesteśmy najbardziej narażeni na spadek nastroju i przeziębienia. Oprócz tego, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 regulują poziom trójglicerydów, poprawiają koncentrację, stymulują pracę mózgu, uśmierzają ból, mają również wpływ na naszą odporność. Kwasy Omega 3 wpływają na zwiększenie ilości limfocytów T, czyli komórek które dowodzą reakcją odpornościową zachodzącą w naszym organizmie. Ponadto kwasy Omega 3 wpływają na obniżenie markerów prozapalnych takich, jak np. cytokina TNF-α i zwiększenie ilości czynników korzystnych dla naszego zdrowia takich, jak interleukina 2 (cytokina będąca najważniejszym czynnikiem wzrostu limfocytów T) czy interferon gamma o działaniu przeciwwirusowym i stymulującym odpowiedź immunologiczną.

Rekomendowana dawka oleju rybiego dla ogólnej poprawy zdrowia to minimum 250 mg  EPA i DHA dziennie, choć w praktyce American Heart Association zaleca przyjmowanie 1g oleju rybiego dziennie. Kwasy Omega 3 mogą być również podawane w celu uśmierzenia bólu, wówczas  dawka może wynosić nawet 6 g dziennie.

Podsumowując
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna być głównym źródłem składników odżywczych, jednak są składniki odżywcze, których ilość dostarczana z pożywieniem może być niewystarczająca. W takim przypadku wskazane będzie sięgnięcie po suplementy diety, które uzupełnią niedobory i zniwelują negatywne objawy. Do tych suplementów należą właśnie: witamina D, probiotyki oraz kwasy Omega 3.

Kwasy Omega 3 oraz witaminę D możecie znaleźć na w sklepie SFD. Wpisując przy zakupie kod rabatowy: magda10, otrzymacie rabat 10% na wszystkie produkty firmy Allnutrition.
Źródła:
1. Thacher T.D., Clarke B.L. Vitamin D insufficiency. Mayo Clin. Proc. 2011; 86: 50–60
2. Płudowski P., Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and the treatment of deficits in Central Europe – recommended vitamin D intakes in the general population and groups at risk of vitamin D deficiency. Endokrynol Pol. 2013;64(4):319-27.
3. http://www.vitaimmun.pl/od-jelita-do-depresji/
4. Pirbaglou M., Katz J., de Souza RJ., Stearns JC., Motamed M., Ritvo P., Probiotic supplementation can positively affect anxiety and depressive symptoms: a systematic review of randomized controlled trials. Nutr Res. 2016 Sep;36(9):889-98.
5. Cintia de Lourdes Nahhas Rodacki, André Luiz Felix Rodacki, Isabela Coelho, Daniele Pequito, Maressa Krause, Sandro Bonatto, Katya Naliwaiko and Luiz Cláudio Fernandes. Influence of fish oil supplementation and strength training on some functional aspects of immune cells in healthy elderly women. British Journal of Nutrition, available on CJO2015. doi:10.1017/S0007114515001555.
Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz