logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Sernik cytrynowy na zimno z mango. Przepis na orzeźwiający deser!

Sernik cytrynowy na zimno z nutą tropikalnego mango idealnie współgra ze słodkim, ciasteczkowym spodem, który wręcz rozpływa się w ustach. W gorące dni mamy ochotę raczej na lekkie i orzeźwiające słodkości. Poszukujemy także mocno owocowych smaków, które przełamałyby słodycz deseru i współgrały z szalejącymi w powietrzu upałami. Wszystkie te wymagania postanowiłam uwzględnić w najnowszym przepisie stworzonym z myślą o miłośnikach lekkich deserów. Co tu dużo mówić! Musicie koniecznie spróbować sami zwłaszcza, że ciasto jest naprawdę banalne w przygotowaniu 🙂

 

sernik cytrynowy na zimnoSkładniki na masę serową:
– 600 g chudego twarogu,
– 2 sztuki mango,
– 1 cytryna,
– 5 łyżek ksylitolu (lub więcej wedle uznania),
– 20 g żelatyny,
– 150 ml wody,

Składniki na spód:
– 100 g pełnoziarnistych ciasteczek owsianych,
– 40 g masła,

Przygotowanie:
Dwie sztuki mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Połowę wrzucamy do miski, a resztę pozostawiamy do dekoracji. Następnie do miski dorzucamy twaróg, wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy ksylitol. Miksujemy wszystko na gładką masę. W międzyczasie gotujemy wodę, odlewamy 150 ml do których wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żelatynę do masy serowej i ponownie blendujemy przez krótki czas. Ciastka owsiane kruszymy, dodajemy do nich masło i mieszamy do połączenia składników. Na tortownicę o średnicy 16 lub 20 cm wykładamy spód i dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni dobrze ugniatając. Wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Następnie wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik posypujemy pozostałymi kawałkami mango i dekorujemy listkiem świeżej mięty. Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz