Tu nie chodzi o szukanie wymówki. Postawienie sobie pytania „czy mam czas na dietę?” nie jest pozbawione sensu, ponieważ wiele osób chce nam wmówić, że w zdrowym odżywianiu powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół. Idealnie byłoby przecież gdyby każdy miał czas przygotowywać 5 idealnie zbilansowanych, zróżnicowanych i urozmaiconych posiłków dziennie. Jednak czy trzeba spędzać cały dzień w kuchni, aby nasz posiłki były zdrowe?  Jak poradzić sobie z dietą, aby nie była dodatkowym źródłem stresu w obliczu codziennych obowiązków? Poniżej przedstawiam sprawdzone patenty 🙂

1. PLANUJ DIETĘ NA KAŻDY DZIEŃ

Kartka, długopis i 5 minut spędzonych przy stole w kuchni może uratować nasze marzenia o zmianie nawyków żywieniowych 🙂 O wiele łatwiej będzie zapanować nad dietą w kolejnym dniu, jeśli wyraźnie ustalimy ilość i wygląd naszych posiłków dzień wcześniej. Przy planowaniu swojego jadłospisu koniecznie weźmy pod uwagę produkty, które mamy w lodówce, ilość czasu jaką możemy wygospodarować w ciągu dnia na przygotowanie posiłków oraz nasze możliwości kulinarne. Mając niewielki zapas czasu możemy zaplanować posiłki tak, aby raz przygotowany produkt był użyty w kilku posiłkach np:. kasza jaglana może być podstawą śniadania w formie budyniu z kaszy jaglanej z ulubionymi owocami, następnie może wystąpić w obiedzie jako dodatek do mięsa i surówki, a w kolacji może być częścią sałatki na bazie warzyw. Tak dobra organizacja jest jednak możliwa tylko wtedy, jeśli przemyślimy wszystko dzień wcześniej.

2. GOTUJ POSIŁKI DZIEŃ WCZEŚNIEJ

Jak gotować szybko i zdrowo

Jeśli pomimo rozpisanego „planu życie” nie znajdujesz czasu na gotowanie, rozwiąż ten problem dzień wcześniej 🙂 Przygotowywanie wszystkich posiłków wieczorem może skutecznie powstrzymać wszelkie wymówki i zachcianki, które pojawiają się w obliczu głodu. Przygotowane posiłki można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę, czyli wszędzie tam gdzie może nas złapać mały głód. Bez wcześniejszego przygotowania w takich chwilach najczęściej pędzimy do sklepu i chwytamy za słodkie przekąski, hot dogi, drożdżówki lub ciasteczka owsiane, które nasycą nas najwyżej na pół godziny. Z posiłkami czekającymi w torebce ten problem znika. A jeśli w trakcie dnia okaże się, że jednak możesz pozwolić sobie na posiłek w domu, nic nie szkodzi, bo on będzie już na Ciebie czekał.

3. ZAOPATRZ SIĘ W POJEMNIKI NA JEDZENIE

Jak gotować szybko i zdrowo

Czyli zrób krok, który wynika z poprzedniego punktu. Będąc w posiadaniu poręcznych pojemników możesz zabrać ze sobą omlety, krokiety, pulpety i wszelkie inne potrawy, których nie jesteś w stanie znaleźć na szybko w sklepie. W wyborze pojemnika kieruj się tym, aby miał on zatrzaski na wszystkich ściankach, a na obramówkach wieczka były gumowe zakończenia. Te dwie cechy zagwarantują szczelność pojemników i uchronią przed powodzią w torbie. Ja osobiście korzystam z tych pojemników i jestem bardzo zadowolona 🙂


4. ZAMRAŻAJ PÓŁPRODUKTY

Jak gotować szybko i zdrowo

Lubisz warzywa strączkowe, ale rezygnujesz z nich na myśl o długim moczeniu i gotowaniu? A może lubisz własnoręcznie robione pulpeciki, ale ich przygotowanie jest zbyt czasochłonne? Zrób to raz a porządnie! Namocz dużą ilość nasion, ugotuj je hurtem, ostudź, spakuj w woreczki po 100 g i hop do zamrażalnika. Tak przygotowana cieciorka lub fasola po wyciągnięciu jest gotowa praktycznie w 10 minut. Tak samo możesz działać z kotletami z fasoli, pulpetami z indyka, ciasteczkami z ksylitolem, czy własnoręcznie upieczonym chlebkiem z kaszy gryczanej. Dobrze przygotowany zamrażalnik jest w stanie uratować naszą dietę w nawet najbardziej zapracowany dzień, ponieważ podgrzanie tak przygotowanego jedzenia nie zajmuje z reguły więcej niż 10 minut.

5. KORZYSTAJ Z DAŃ JEDNOGARNKOWYCH

Jak gotować szybko i zdrowoPrzygotowywanie dania, składającego się z wielu różnych składników, często wymaga pracochłonnej obróbki. Przy okazji musimy jednocześnie korzystać z patelni, garnków, misek i talerzy, które ktoś w końcu będzie musiał umyć…:) Antidotum na brak czasu i chęci do zmywania mogą być dania jednogarnkowe, dzięki którym możemy przygotować obiad dwa razy szybciej. Podstawą dania jednogarnkowego powinny być dowolnie wybrane warzywa (najlepiej zawsze sprawdzają się cukinia, pomidory, papryka, fasola, ciecierzyca, bakłażan i marchewka), które możemy po prostu pokroić w kostkę i ugotować w jednym garnku. Jako dodatek węglowodanowy idealnie sprawdzi się ryż, makaron bądź ulubiona kasza, oliwa z oliwek bądź olej kokosowy jako element tłuszczowy i pełnowartościowe w postaci mięsa, ryb czy jaj. Danie jednogarnkowe możemy podzielić na kilka posiłków, a w wyjątkowo trudnych przypadkach nawet na kilka dni 🙂

PODSUMOWANIE

Zdrowa dieta nie musi oznaczać perfekcji w każdym calu. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim umiejętność ustalenia priorytetów i znalezienia kompromisów pomiędzy jakością diety a dostępnym czasem. Powyższe sposoby- choć bardzo proste, wprowadzone do kuchni na stałe pozwolą zaoszczędzić mnóstwo czasu!

Układając jadłospis wg. powyższych zasad możesz posłużyć się moim przykładowym jadłospisem na 1700 kcal:

jadłospis

Zdrowy jadłospis na cały tydzień

trening

Pierwszy trening na siłowni