fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
26 września 2016

Jak gotować szybko i zdrowo? 5 sprawdzonych sposobów dla zabieganych

Zastanawiasz się, jak gotować szybko i zdrowo? Dobre pytanie! 😉 Tu nie chodzi o szukanie wymówki. Refleksja "czy mam czas na dietę?" nie jest pozbawiona sensu, ponieważ wiele osób chce nam wmówić, że w zdrowym odżywianiu powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół. Idealnie byłoby przecież, gdyby każdy miał czas przygotowywać 5 dobrze zbilansowanych, zróżnicowanych i urozmaiconych posiłków dziennie. Jednak czy trzeba spędzać cały dzień w kuchni, aby nasze posiłki były zdrowe?  Jak poradzić sobie z dietą, aby nie była dodatkowym źródłem stresu w obliczu codziennych obowiązków? Jak gotować szybko i zdrowo? Poniżej przedstawiam sprawdzone patenty 🙂

Jak gotować szybko i zdrowo?

1. PLANUJ DIETĘ NA KAŻDY DZIEŃ

jak gotować szybko i zdrowo

Kartka, długopis i 5 minut spędzonych przy stole w kuchni może uratować nasze marzenia o zmianie nawyków żywieniowych 🙂 O wiele łatwiej będzie zapanować nad dietą w kolejnym dniu, jeśli wyraźnie ustalimy ilość i wygląd naszych posiłków dzień wcześniej. Przy planowaniu swojego jadłospisu koniecznie weźmy pod uwagę:

  • produkty, które mamy w lodówce,
  • ilość czasu, jaką możemy wygospodarować w ciągu dnia na przygotowanie posiłków
  • oraz nasze możliwości kulinarne.

Mając niewielki zapas czasu możemy zaplanować posiłki tak, aby raz przygotowany produkt był użyty w kilku posiłkach np:. kasza jaglana może być podstawą śniadania w formie budyniu z kaszy jaglanej z ulubionymi owocami, następnie wystąpić w obiedzie, jako dodatek do mięsa i surówki, a w kolacji może być częścią sałatki na bazie warzyw. Tak sprawna organizacja jest jednak możliwa tylko wtedy, jeśli przemyślimy wszystko dzień wcześniej. A zatem, jak gotować szybko i zdrowo? - zacznij od planowania 😉

2. GOTUJ POSIŁKI DZIEŃ WCZEŚNIEJ

Jak gotować szybko i zdrowo

Jeśli pomimo rozpisanego planu nie znajdujesz czasu na gotowanie, rozwiąż ten problem dzień wcześniej 🙂 Przygotowywanie wszystkich posiłków wieczorem może skutecznie powstrzymać wszelkie wymówki i zachcianki, które pojawiają się w obliczu głodu. Przygotowane posiłki można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę, czyli wszędzie tam, gdzie może nas złapać mały głód. Bez wcześniejszego przygotowania w takich chwilach najczęściej pędzimy do sklepu i chwytamy za słodkie przekąski, hot dogi, drożdżówki lub ciasteczka owsiane, które nasycą nas najwyżej na pół godziny. Z posiłkami czekającymi w torebce ten problem znika. A jeśli w trakcie dnia okaże się, że jednak możesz pozwolić sobie na posiłek w domu, to nic nie szkodzi, bo on będzie już na Ciebie czekał.

A o tym jak być sytym na dłużej rozmawiałam z Damianem Parolem w odcinku mojego podcastu!

YouTube video

3. ZAOPATRZ SIĘ W POJEMNIKI NA JEDZENIE

Jak gotować szybko i zdrowo

Czyli zrób krok, który wynika z poprzedniego punktu. Będąc w posiadaniu poręcznych pojemników możesz zabrać ze sobą omlety, krokiety, pulpety i wszelkie inne potrawy, których nie jesteś w stanie znaleźć na szybko w sklepie. W wyborze pojemnika kieruj się tym, aby miał on zatrzaski na wszystkich ściankach, a na obramowaniach wieczka były gumowe zakończenia. Te dwie cechy zagwarantują szczelność pojemników i uchronią przed powodzią w torbie. Ja osobiście korzystam z tych pojemników i jestem bardzo zadowolona 🙂

A przepis na szybkie omlety idealne do pudełka znajdziesz tutaj: 3 sprawdzone przepisy na omlety białkowe


4. ZAMRAŻAJ PÓŁPRODUKTY

Jak gotować szybko i zdrowo

Lubisz warzywa strączkowe, ale rezygnujesz z nich na myśl o długim moczeniu i gotowaniu? A może lubisz własnoręcznie robione pulpeciki, ale ich przygotowanie jest zbyt czasochłonne? Zrób to raz, a porządnie! Namocz dużą ilość nasion, ugotuj je hurtem, ostudź, spakuj w woreczki wielokrotnego użytku po 100 g i hop, do zamrażalnika. Tak przygotowana cieciorka lub fasola po wyciągnięciu jest gotowa praktycznie w 10 minut. Tak samo możesz działać z kotletami z fasoli, pulpetami z indyka, ciasteczkami z ksylitolem czy własnoręcznie upieczonym chlebkiem z kaszy gryczanej. Dobrze przygotowany zamrażalnik jest w stanie uratować naszą dietę w nawet najbardziej zapracowany dzień, ponieważ podgrzanie tak przygotowanego jedzenia nie zajmuje z reguły więcej niż 10 minut.

5. KORZYSTAJ Z DAŃ JEDNOGARNKOWYCH

Jak gotować szybko i zdrowo

Przygotowywanie dania składającego się z wielu różnych składników często wymaga pracochłonnej obróbki. Przy okazji musimy jednocześnie korzystać z patelni, garnków, misek i talerzy, które ktoś w końcu będzie musiał umyć... 🙂 Antidotum na brak czasu i chęci do zmywania mogą być dania jednogarnkowe, dzięki którym przygotujesz obiad dwa razy szybciej. Podstawą dania jednogarnkowego powinny być dowolnie wybrane warzywa (najlepiej zawsze sprawdzają się cukinia, pomidory, papryka, bakłażan i marchewka), które możemy po prostu pokroić w kostkę i ugotować w jednym garnku. Jako dodatek węglowodanowy idealnie sprawdzi się ryż, makaron bądź ulubiona kasza, oliwa z oliwek bądź olej kokosowy, jako element tłuszczowy i pełnowartościowe białko w postaci mięsa, ryb, strączków czy jaj. Danie jednogarnkowe możemy podzielić na kilka porcji, a w wyjątkowo trudnych przypadkach nawet na kilka dni 🙂

PODSUMOWANIE - jak gotować szybko i zdrowo?

Zdrowa dieta nie musi oznaczać perfekcji w każdym calu. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim umiejętność ustalenia priorytetów i znalezienia kompromisów pomiędzy jakością diety a dostępnym czasem. Powyższe sposoby - choć bardzo proste - wprowadzone do kuchni na stałe pozwolą zaoszczędzić mnóstwo czasu! A jeśli potrzebujesz pomocy w budowaniu nowego nawyku gotowania w domu, to koniecznie sprawdź mój Workbook 😉 Stworzyłam go specjalnie dla osób, które:

  • Chcą trwale zmienić swoje nawyki żywieniowe
  • Pragną dobrze czuć się w swoim ciele i mieć dobrą relację z jedzeniem
  • Chcą poznać siebie i swoje potrzeby, co pozwoli im żyć w zgodzie ze sobą
  • Pragną prowadzić zdrowy styl życia na własnych zasadach

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. SZkoda tylko naszej planety przy pojemnikach jednorazowych zachęcam jednak do pojemników wielokrotnego użytku

  2. Nie wpadłam na to, ze strączki można przygotować hurtowo i zamrozić;) to jest świetny pomysł i duuuzo zaoszczędzonego czasu. Muszę wprowadzić ten pomysl w życie:)

  3. bardzo dobre wskazówki, korzystam ze wszystkich. tylko jak robię jadłospis-to robię na cały tydzień, od razu listę zakupów. czasem oczywiście coś tam się przesunie ale jakby co-plan jest 😉

  4. Jeżeli chodzi o pojemniki to ja poszedłem o krok dalej - zamówiłem sobie jednorazowe (takie jak w popularnych dietetycznych cateringach), więc nie trzeba ich nawet myć czy zabierać ze sobą do domu. Po posiłku po prostu lądują w koszu 🙂 Świetny artykuł i porady 🙂

Skomentuj Jarek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross