fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
4 lipca 2016

Jak utrzymać dietę na wakacjach?

Urlop za pasem i zastanawiasz się, jak utrzymać dietę na wakacjach?

  • Masz za sobą miesiące ciężkiej pracy, litry wylanego potu i godziny spędzone na treningach?
  • Osiągasz wymarzony efekt lub jesteś na dobrej drodze, aż nagle pojawiają się upragnione wakacje?
  • Z jednej strony radość ze słońca i mnóstwa wolnego czasu, a z drugiej obawa, że przez dwa miesiące cały wcześniejszy wysiłek może pójść na marne?

W artykule zdradzę Ci, jak utrzymać dietę na wakacjach! Bo może da się połączyć dietę z wakacjami, aby nie odmawiać sobie lodów, a jednocześnie utrzymać wypracowaną formę?

jak utrzymać dietę na wakacjach

JAK UTRZYMAĆ DIETĘ NA WAKACJACH?

Na początek trochę teorii dotyczącej podejścia, a potem wskazówki dotyczące podróży na miejsce urlopu oraz samego pobytu 😉

WAKACJE RZĄDZĄ SIĘ SWOIMI PRAWAMI

Wakacje to czas, dzięki któremu jesteśmy w stanie zweryfikować swoje podejście do diety. Jeśli nie mamy przed sobą zawodów sylwetkowych lub innych wydarzeń, które wymagają nieskazitelnej formy, letnia przerwa może być czasem, w którym nieco odpuścimy liczenie każdej kalorii. Jeśli dobrze przepracowaliśmy okres przed wakacjami, nie musimy aż tak bardzo stresować się swoim żywieniem podczas wyjazdów. Oczywiście bardzo niechcianym podejściem byłaby tu zasada "100% albo nic" wg. której okres wolny od liczenia kalorii staje się niekończącym napadem na chipsy, ciastka, kebaby i pizzę. Jeśli nasza dieta jest na tyle restrykcyjna, że w chwilach "luzu" mamy ochotę zjeść wszystko dookoła, być może należałoby popracować nad jej modyfikacją. Sposób żywienia na co dzień nie powinien być źródłem nadmiernego stresu i całkowitych ograniczeń. Wakacyjne wyjazdy nie ograniczają nas jeśli chodzi o aktywność fizyczną. Zdrowe i rozsądne podejście do diety będzie bardzo ważnym aspektem utrzymania formy podczas wakacji.

Więcej o zasadzie 100% albo nic mówię w odcinku mojego podcastu

YouTube video

DIETA W PODRÓŻY

Na krótszą trasę

Przed wyjazdem warto zaopatrzyć się w kilka produktów, które będą trwałe, łatwe do spakowania i jednocześnie będą stanowiły lepszą alternatywę dla wszystkich produktów, które możemy kupić na stacjach benzynowych. Dzień przed wyjazdem możemy przygotować posiłki, które spożyjemy w trakcie podróży. Do wygodnych form jedzenia w trasie, oprócz typowych posiłków w pojemnikach, należą również wszelkiego rodzaju ciasteczka owsianekokosankiplacuszki jaglane, pancakes,'y i omlety. Do takich posiłków zawsze możemy dokupić dodatkowo świeże, sezonowe owoce, aby podnieść ich walory smakowe i odżywcze.

Na długie wyjazdy

Na wyjazd dłuższy niż jeden dzień powinniśmy bardziej starannie zaplanować swoje żywienie, w którym przydatne będą produkty takie, jak:

  • orzechy włoskie, nerkowce, migdały czy orzechy laskowe, które stanowią zdrowszy i przede wszystkim nieprzetworzony zamiennik wszystkich produktów bogatych w tłuszcz
  • suszone owoce np. jabłka, rodzynki, żurawina (niesłodzona), morele, śliwki, jagody goji
  • suszone mięso lub dobrej jakości kabanosy
  • samodzielnie wykonane i dobrze przyprawione chipsy z warzyw np. batata, selera, jarmużu lub ziemniaków
  • gorzka czekolada min. 70%
  • wafle ryżowe
  • odżywka białkowa
  • pieczywo typu wasa

Co do picia?

Oprócz wymienionych produktów podstawą naszego nawodnienia podczas wyjazdu musi być woda. Na wakacyjny wyjazd szczególnie polecana jest woda średnio lub wysokozmineralizowana, która oprócz samej wody dostarcza również wiele składników mineralnych, które w czasie upałów uciekają z nas pod postacią potu wyjątkowo szybko. Warto również zaopatrzyć się w jednorazowe kubki, talerzyki oraz sztućce i oczywiście chusteczki, aby wszystkie smakołyki nie wylądowały na czystych ubraniach 🙂

Jak utrzymać dietę na wakacjach

DOBRE WYBORY PODCZAS WYJAZDU

Jak to mówią "z dwojga złego lepiej w tę stronę"- podczas wakacyjnego wyjazdu nie musimy opierać całej swojej diety na pizzy, kebabie czy frytkach. W wielu restauracjach czy barach możemy znaleźć coraz szerszą ofertę dań "light" opierających się na świeżych warzywach i mniejszej ilości tłuszczu. Jednak nawet w pozostałych miejscach nie brakuje nam możliwości wybrania mniejszego zła. Zamawiając jedzenie na mieście zawsze lepiej zdecydować się na:

  • grillowane mięso, zamiast smażonego w głębokim tłuszczu
  • tortillę z grillowanym kurczakiem i warzywami zamiast kebaba
  • pizzę na cienkim cieście z mozzarellą niż tą na grubym cieście z podwójnym serem
  • obiad w lokalnej restauracji niż w McDonald's
  • deser owocowy, zamiast czekoladowego

... i tak dalej. Przykładów można mnożyć naprawdę wiele 🙂

Jak utrzymać dietę na wakacjach

Lepsze wybory dotyczą również wyjazdów w miejsca, w których jesteśmy skazani na samodzielne przygotowanie posiłków. Na przykład zdecydowanie lepiej jest kupić świeże pieczywo, chudy twaróg i warzywa niż pączka czy drożdżówkę na śniadanie, a na górski szlak zabrać kabanosy, bułki grahamki i gorzką czekoladę, a nie mielonkę z puszki w towarzystwie kajzerek.

PODSUMOWANIE - JAK UTRZYMAĆ DIETĘ NA WAKACJACH?

Wakacje wymagają od nas większego zaangażowania i improwizacji w kuchni, jednak wcale nie oznaczają całkowitej rezygnacji z dotychczas wypracowanych nawyków żywieniowych. Nie jest tak trudno utrzymać dietę na wakacjach, jeśli kierujemy się zdrowym rozsądkiem i nie popadamy w skrajności: obżarstwo z jednej strony, a nadmierne liczenie kalorii z drugiej. Pozwalając sobie na większą rozpustę wakacyjną nie zapominajmy o dodatkowej aktywności fizycznej, dzięki której nasza cała praca nie pójdzie na marne.

Jeśli jednak widzisz, że trudno Ci racjonalnie podejść do żywienia, czasami pozwolić sobie na zachciankę czy trzymać się zdrowych nawyków, to kurs Psychodietetyka w praktyce jest dla Ciebie! W trakcie szkolenia pokażę Ci:

  • jak myśli i schematy wpływają na nasze wybory żywieniowe
  • w jaki skutecznie budować nawyki
  • jak zbudować dobrą relację z jedzeniem
  • jak znaleźć swoją wewnętrzną motywację do prowadzenia zdrowego stylu życia

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross