Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS to kolejny przystanek na drodze mojego kształcenia. Kolejny, ale już wiem, że nie ostatni gdyż te studia odkryły przede mną fascynujący świat, jakim jest ludzka psychika. Ale dziś nie o tym, ponieważ chciałabym przybliżyć Wam temat samej psychodietetyki. Czym jest, na czym polega oraz dlaczego uważam, że był to najlepszy rok mojego kształcenia? Zapraszam do przeczytania!

DLACZEGO PSYCHODIETETYKA?

Otrzymując dyplom dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym czułam radość, ale jednocześnie spory niedosyt. Na studiach nauczyłam się jaką nazwę noszą bakterie zamieszkujące zamrażarkę, wykułam na pamięć normy składników mineralnych i witamin dla populacji polskiej i ułożyłam dziesiątki idealnie zbilansowanych jadłospisów, które byłyby nierealne do wprowadzenia przez przeciętnego Kowalskiego.

Nie uważam, że te studia były złe. Absolutnie doceniam ogrom wiedzy klinicznej, praktyki w warszawskich szpitalach i szeroki przekrój zdobytej wiedzy. Uważam jednak, że studia nauczyły mnie przede wszystkim teorii. A moim skromnym zdaniem –  sama teoria to za mało.

Już po pierwszych rozmowach z moimi pacjentami zauważyłam, że samo ułożenie jadłospisu stanowi jakieś 20% naszej współpracy. Dotyczy to w szczególności tych, którzy zwrócili się do mnie po wielu nieudanych dietach i tych z zaburzeniami hormonalnymi – czyli zdecydowanej większości. Pozostały czas to rozmowy o trudnościach związanych z utrzymaniem diety diety, o relacjach z jedzeniem, o powodach, dla których sięgamy po rzeczy zakazane oraz o tym, jak pacjenci postrzegają swoje ciało.

Oczywiście piszę o tym ze swojej perspektywy. Osoby pracujące w innych dziedzinach dietetyki mogą mieć inne zdanie na temat. Myślę jednak, że wszyscy zgodzimy się co do jednego faktu. Każdy epizod złamania zasad diety zaczyna się od myśli, aby to zrobić. I właśnie w tym psychicznym obszarze czułam ogromny niedosyt, który postanowiłam wypełnić psychodietetyką.

KIM JEST PSYCHODIETETYK?

Psychodietetyk nie jest oddzielnym zawodem, a jedynie nurtem w jakim może pracować dietetyk lub psycholog. Nurt ten rozszerza możliwości specjalisty o pracę nad psychologicznymi aspektami odżywiania. Oprócz przygotowania jadłospisu możemy lepiej pracować na przykład: nad stałą zmianą nawyków żywieniowych, radzeniem sobie z jedzeniem pod wpływem emocji oraz tworzeniem długoterminowych strategii utrzymania masy ciała.

Psychodietetyk może przeprowadzić pacjenta przez proces zmian i zmniejszyć dyskomfort związany z porzuceniem złych nawyków. Głównym zadaniem psychodietetyka jest również przywrócenie kontroli nad procesem jedzenia. I to właśnie w tym obszarze dzieje się najwięcej 🙂

PSYCHODIETETYK – KOMU POMAGA?

Każdemu 🙂 Dziedzina ta nie jest zarezerwowana tylko dla osób, które cierpią na zaburzenia odżywiania. Z pomocy psychodietetyka może skorzystać każdy – zaczynając od osób, które mają problem ze zrzuceniem kilogramów,  przez osoby chcące się zdrowo odżywiać po te, które źle się czują we własnym ciele.  

Gdybym zapytała przypadkowe kobiety o to, czy akceptują swoje ciało – większość z nich odpowiedziałaby, że nie. I jest to problem, ponieważ każda skuteczna zmiana zaczyna się od akceptacji  tego, co jest tu i teraz. Bez pogodzenia się z własnymi wyborami, które doprowadziły nas do obecnej sytuacji, każda kolejna próba będzie podejmowana w celu ukarania się za poprzednie błędy. A przecież poczucie winy w żaden sposób nie przybliży nas do celu, jakim jest zadowolenie z własnego ciała.

Dodatkowo, musimy zaakceptować fakt, że nie pozbędziemy się ukochanych  „boczków” i „oponek” w jeden dzień. Rozpaczanie nad nimi również nic nam nie da. Zużyje za to życiową energię, którą moglibyśmy wykorzystać na wprowadzenie zmian.

PSYCHODIETETYK – JAK POMAGA?

Jeżeli czujesz, że jedzenie jest dla Ciebie źródłem stresu, nie kontrolujesz ilości przekąsek zjedzonych podczas pracy lub czujesz, że tylko słodycze pozwalają Ci odzyskać dobry nastrój – praca z psychodietetykiem może pomóc Ci odzyskać nad tym kontrolę. 

Psychodietetyk to osoba, która pomaga znaleźć przyczynę złych nawyków żywieniowych, odkrywa mechanizmy, które za tym stoją oraz przeprowadza przez stopniowy proces zmiany. W obszarze zainteresowań psychodietetyka nie ma szybkich diet prowadzących do efektu jo-jo. Są za to wszelkie strategie pozwalające zbudować świadomy sposób odżywiania, wzmocnić samokontrolę, przywrócić pewność siebie i poczucie samosprawczości.

PODSUMOWANIE – PSYCHODIETETYKA W PRAKTYCE

Ja też byłam kiedyś o kilka kilo grubsza, niezadowolona z własnego ciała i ciągle przebywałam na jakiejś nowej diecie. Znam z autopsji problem, kiedy kolejny okres restrykcyjnej diety kończył się tylko kolejną porażką i ogromnym niezadowoleniem i wiecie co? Z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć Wam, że wypracowanie świadomego modelu odżywiania pozwala rozprawić się z tym raz na zawsze. Rok spędzony na psychodietetyce tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że to ewolucja a nie rewolucja w odżywianiu, może przynieść trwały efekt.

O racjonalnym podejściu do diety mogłabym mówić godzinami, ale pozwolicie że w tym miejscu zakończę ten wpis 🙂 Więcej na temat psychodietetyki w praktyce możecie dowiedzieć w nowym dziale utworzonym na blogu oraz w moich wszystkich transmisjach live na Facebooku.

Zapraszam Was obejrzenia  jednej z nich pt. „Dlaczego jemy to co jemy mimo, że nie chcemy”. Tłumaczę tam wiele mechanizmów, które mogą pomóc Wam w przywróceniu kontroli nad dietą.